Ройтерс: САЩ се опасяват от цена 140 долара за барел

САЩ се опасяват от цена 140 долара за барел. Според "Ройтерс" разходите ще нараснат, ако Вашингтон не успее да приеме предложението си за ограничаване на цената на руския петрол.

Американските власти твърдят, че световните цени на петрола могат да се повишат до 140 долара за барел, ако Вашингтон не успее да приеме предложението си за ограничаване на цената на руския петрол и едновременно с това да въведе механизъм, според който Русия ще може да сключва договори за застраховане и транспортиране на своя петрол само ако цената му не надвишава определен максимум. Това съобщи Ройтерс в понеделник, позовавайки се на неназован служител на Министерството на финансите на САЩ.

Променя ли се нещо за Русия от ембаргото на САЩ върху вноса на злато и от тавана на покупните цени на петрола?

Както припомни официалният представител, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън ще обсъди въвеждането на таван на цените на руския петрол на среща с японския министър на финансите Шуничи Сузуки в Токио. Според американския служител целта е да се определи таван на цените на ниво, което да попречи на Москва да финансира войната в Украйна, но да покрие пределните производствени разходи, така че Русия да запази интереса си към износа на петрол.

В същото време служител на американската администрация заяви, че японските власти са изразили загриженост, че горната граница на цената може да е твърде ниска, но не отхвърлят потенциален диапазон от 40-60 долара за барел.

Ембаргото, наложено от ЕС и САЩ върху покупките на руски петрол, доведе до рязко покачване на цените, което позволи на Русия да пренасочи големи количества суров петрол към други пазари, най-вече към Индия и Китай, и дори да увеличи приходите си, макар и като продава по-малки количества петрол с отстъпка. От друга страна, ЕС и САЩ търпят загуби, включително вторични ефекти под формата на инфлация. В този контекст в резултат на срещата на върха на Г-7 беше прието изявление, в което лидерите на седемте най-развити икономики се ангажираха да обмислят ограничаване на цените на руския петрол чрез забрана на морските транспортни услуги, ако цената на суровия петрол надхвърли тавана, "договорен от международните партньори".

По-рано руският заместник министър-председател Александър Новак определи действията за ограничаване на цените на петрола от Русия като пореден опит за намеса в пазарните механизми, което според него може да доведе единствено до пазарни дисбаланси, недостиг на енергия и повишаване на цените. /БГНЕС