Ройтерс: ГЕРБ се стреми към технократско правителство, парламентът не желае

Кандидатът за министър-председател на България Николай Габровски от дясноцентристката партия ГЕРБ предложи да се състави технократско правителство, което да изведе балканската държава от патова ситуация. Той, обаче, е изправен пред трудна задача да намери подкрепа в парламента, пише днес Ройтерс.

ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори на 2 октомври - четвъртите за последните 18 месеца, но досега не успя да осигури подкрепата на мнозинството за технократско правителство, което да бъде оглавено от Габровски.

Неуспехът при съставянето на редовно правителство ще се отрази негативно на плановете на България да се присъедини към еврозоната през 2024 г., което ще ѝ донесе милиарди евро от фондовете на ЕС за възстановяване. То ще възпрепятства и усилията за съставяне на цялостен бюджет за 2023 г. в условията на висока инфлация и очертаващо се икономическо забавяне.

Политическите анализатори твърдят, че шансовете за съставяне на правителство, ръководено от ГЕРБ, дори и на технократска администрация, остават малки. Те виждат като възможно единствено споразумение за правителство под ръководството на друга партия с ограничен график. Или нови предсрочни избори през пролетта.

"Основната ми цел ще бъде да деескалирам напрежението..., но най-вече да вървим заедно и да изведем България от кризата, в която се намира", заяви Габровски пред президента Румен Радев при представянето на предложения от него кабинет.

"Убеден съм, че предложените министри са способни да направят това", каза той.

ГЕРБ предложи за министър-председател Габровски, 51-годишен неврохирург без политически опит, в опит да спечели подкрепа. Но четири от седемте политически партии в парламента заявиха, че няма да го подкрепят.

Антикорупционната партия ПП и Демократична България, както и социалистите, които обвиняват ГЕРБ, че не се е справил с широко разпространената корупция по време на десетгодишното си управление, заявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ.

Радев заяви, че ще поиска от парламента да гласува предложения от Габровски кабинет тази седмица.

За външен министър Габровски номинира Драгомир Заков - бивш министър на отбраната и посланик в НАТО, който се застъпи за подкрепата на България за Украйна след нахлуването на Русия.

Маринела Петрова, бивш заместник-министър на финансите, ще отговаря за държавните финанси.

Ако ГЕРБ се провали, може да има още два опита за съставяне на правителство. Ако и те се провалят, президентът трябва да свика предсрочни избори в рамките на два месеца. /БГНЕС