Робърт Менендес – сенаторът с "опит" в делата за корупционни престъпления

Защитата на американския сенатор Робърт (Боб) Менендес срещу новите федерални обвинения в корупция срещу него, съпругата му и техни бизнес партньори разкри, че представителят на Демократическата партия защитава себе си, както когато беше изправен пред съда преди 8 години.

Опитният политик отказа да подаде оставка, въпреки призивите на обществеността и съпартицийте му от Демократическата партия.

„Исках да се боря с корупцията“

Син на кубински имигранти и адвокат по образование, Робърт Менендес е член на училищния съвет в Юниън Сити, Ню Джърси, само на 20 години. По-късно той завършва юридическо училище, издига се от окръг Хъдсън и става кмет на града пред 1986 г.

Неговата собствена биография изтъква факта, че е искал да се бори с корупцията в началото на политическата си кариера, свидетелствайки срещу служители на Юниън Сити и изграждайки репутация на твърд човек. Оттам той е избран в щатското събрание, а след това в щатския сенат, преди да се отправи към Камарата на представителите.

Политикът от Демократическата партия е сенатор в продължение на три мандата и е заемал длъжности на всички нива в Ню Джърси. Той е избран в Конгреса през 90-те години.

Менендес е назначен за сенатор на САЩ през 2006 г., когато мястото се освобождава, след като Джон Корзин става губернатор. Избран е директно през 2006 г. и отново през 2012 г. и 2018 г. Той е председател на влиятелната сенатска комисия по външни отношения в началото на 2013 г., но губи този пост след по-ранното обвинение. Демократът си връща позицията, след като федералните прокурори не подновиха обвиненията по това дело, което беше прекратено заради грешки в обвинителния акт.

Менендес е преизбран през 2018 г. след оневиняването му по федерални обвинения в подкуп, като консолидира подкрепата си в Демократическата партия и побеждава добре финансиран републикански кандидат въпреки негативизма, свързан с корупционния скандал.

Победата в състезанието от 2018 г. е забележително, защото идва точно след анулирането на съдебния процес през 2017 г. и Републиканската партия е наляла милиони в кампанията.

В Конгреса Менендес е гласен застъпник за преразглеждане на имиграционната система, осигуряване на правата за аборт и подкрепа на ключови политики на администрацията на Байдън, като Закона за намаляване на инфлацията от 2021 г.

Неговата политика, насочена към левия спектър, го прави подходящ за Ню Джърси, където има над 1 милион повече регистрирани демократи, отколкото републиканци.

В началото на 2021 г., в ролята на председател на външната комисия в Сената, Менендес отправя остра критика към България в началото на предизборната надпревара, говорейки за "постоянна корупция, политизиране на правораздаването" и др., което предизвиква остри политически реакции.

Имал ли е право американският сенатор да предявава претенции към българските си колеги?

„Поредица от обвинения“

Когато Менендес получава 18 обвинения в корупционни практики през 2015 г., властите казват, че той е използвал политическото си влияние, за да помогне на очен лекар във Флорида, който му е дал щедри подаръци и средства за кампанията.

Демократът е обвинен в оказване на натиск върху длъжностни лица за разрешаване на спор за фактуриране на Medicare в полза на неговия приятел д-р Саломон Мелген, осигуряване на визи за приятелките на лекаря и подпомагане на защитата на договор, чрез който лекарят е трябвало да предостави оборудване за скрининг на пристанища на Доминиканската република. Тогава Менендес защити невинността си и не беше обвинен отново, след като съдебните заседатели стигнаха до задънена улица през 2017 г.

Новият набор от обвинения, представен на 22 септември, показва, че Менендес е предприел многократни действия в полза на Египет въпреки загриженост на Вашингтон относно състоянието на човешките права в страната, включително изпращане на писмо до колеги сенатори, насърчаващо ги да премахнат задържането на 300 милиона долара помощ за Египет, както и предаване на непублична информация на египетски служители относно военни въпроси.

Той също така е обвинен в опит да провали наказателното дело срещу един от бизнесмените, които се застъпват за назначаването на Филип Р. Селинджър за американски прокурор за Ню Джърси. Менендес е вярвал, че може да повлияе на Селинджър, казаха прокурорите, и също се е опитал да използва позицията си на власт, за да се намеси в отделно разследване на канцеларията на главния прокурор на Ню Джърси.

„Съучастници“

Съпругата на сенатора, Надин, също беше обвинена в петъчния обвинителен акт. Двойката започва да се среща през 2018 г. в Юниън Сити, любимо място на Менендес, и се сгодява през 2019 г. Сватбата на Робърт и Надин е година по-късно.

Надин Менендес е родена в Ливан в семейството на арменци, които са избягали по време на гражданската война в Ливан. Те емигрират в Съединените щати, когато тя е дете и се установяват в Ню Йорк.

Сенаторът има две деца от предишна връзка, дъщеря Алиша Менендес, водеща на телевизионни новини и автор, и син Роб Менендес, който беше избран в Конгреса през 2022 г. В изявление Роб Менендес застана зад баща си, като каза, че вярва в „почтеността и ценностите“ му.

Съпругата на Менендес е описана в обвинителния акт като посредник между него и тримата съобвинени бизнесмени, които са били нейни приятели, преди да започне връзката й с Менендес. Тя също е действала като проводник между демократи и международни правителствени служители.

В обвинителния акт се твърди, че Надин е получила луксозна кола, златни кюлчета, помощ за ипотеката си и консултантски хонорари за улесняване на срещи между Менендес и египетски официални лица. Прокурорите обвиняват, че двойката е получавала подкупи в замяна на политическото влияние на Менендес.

Надин Менендес също е присъствала на поредица от срещи между Менендес и египетски служители, където правителството твърди, че двойката е разменила влияние срещу подкупи. През март 2020 г. тя твърди, че е изпратила съобщение на египетски служител: „Винаги, когато имате нужда от нещо, имате номера ми и ние ще направим всичко възможно“.

„Няма да си тръгна“

Както през 2017 г. след съдебния процес по федерални обвинения в корупция, така и сега, Боб Менендес коментира обвинителния акт срещу него с политически термини и обеща да продължи работата си в Сената, като отказа категорично да подаде оставка.

"В продължение на години задкулисните сили многократно се опитваха да заглушат гласа ми и да изкопаят политическия ми гроб", заяви той.

Преди едва шест години демократът също се обръща към „тези, които копаеха моя политически гроб“ и им каза, че „няма да забрави кои са“.

"Откакто това разследване изтече преди близо година, се води активна клеветническа кампания с анонимни източници и инсинуации, за да се създаде атмосфера и усещане за нередност там, където такава не съществува. Убеден съм, че този въпрос ще бъде успешно решен, след като бъдат представени всички факти и моите колеги от Ню Джърси ще видят нещата такива, каквито са", подчерта опитният политик.

За разлика от първия федерален съдебен процес за корупция обаче, подкрепата на демократите от Ню Джърси за Менендес спадна драстично.

Редица високопоставени демократи, сред които поне четирима членове на Конгреса от Ню Джърси, призоваха своя дългогодишен колега да подаде оставка.

Губернаторът на Демократическата партия Фил Мърфи, лидерите на ръководеното от демократите Законодателно събрание и председателят на щатското представителство на партията призоваха за неговата оставка.

Мърфи заяви, че обвиненията са "толкова сериозни, че компрометират способността на сенатор Менендез да представлява ефективно народа на нашия щат. Затова призовавам за незабавната му оставка."

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър обяви, че Менендес „временно“ се оттегля от ролята си на председател, докато въпросът не бъде разрешен.

Кори Букър стана поне седмият сенатор от Демократическата партия, който призова за оставката на Менендес.

"Детайлите на обвиненията срещу сенатор Менендес са от такова естество, че вярата и доверието на жителите на Ню Джърси, както и на тези, с които той трябва да работи, за да бъде ефективен, са разклатени до основи", заяви той.

Връзката между двамата политици е силна още от първите месеци на Букър в Сената. През 2013 г. той беше един от първите членове, които подкрепиха законопроект на Менендес за наказване на Иран за ядрената му оръжейна програма чрез налагане на по-строги икономически санкции. /БГНЕС

---------------------------------------------------------------------------------

Димитър Русков, редактор в отдел „Международни новини“ на Агенция БГНЕС.