Роботи показват бъдещето на софиянци

Да поиграеш шах с робот, да пуснеш в аквариум риба робот вместо истинска, да получаваш отговори от изкуствен интелект. Това са само част от възможностите, които може да видим на живо от днес до 27 октомври в столичния "Сердика център", предаде репортер на БГНЕС.

снимка/БЛАГОЙ КИРИЛОВ, БГНЕС

Инициативата е озаглавена "Роботите идват". Тя представя 10 робота с различни умения, идващи от различни държави. Сред тях може да видим балет, съставен само от роботи, както и робот-актьор, куче-робот.

„Най-интересното е, че тук виждаме какво ще се случва в бъдещето. Виждаме много роботи, които засега са на ниво забавление, но всъщност това са едни прототипи на роботи, които ще помагат в бъдеще. Тук има два такива – Промобота и Софи, която в Китай се ползва за гледане на деца. Софи е програмирана да засича опасни движения, да сигнализира когато има опасност. Има четири камери, които следят в реално време за дадения обект. По-скоро тя дава сигнали, когато има някаква опасност. Тя може с движение да прегради пътя на детето, за да го предпази от врата, тераса. В този вариант е като едно дете-пазител, което се опитва да запази другото", обяснява пред агенцията ни Влади Ванков, който е един от организаторите на събитието.

снимка/БЛАГОЙ КИРИЛОВ, БГНЕС

Звездата на изложението е Деспиън, който идва от Англия и смайва с уменията си.

„Той може да комуникира свободно на английски и български, да отговаря на въпроси, да пее и да танцува“, разкрива Ванков.

Според него от човечеството зависи дали роботите ще се превърнат в конкуренция на човека или ще бъдат негов помощник.

„Трябва да разглеждаме роботите като наши помощници, а не като преки конкуренти и заплаха. Това е реалната времева линия, в която сме тръгнали. Още сега много неща се автоматизират, много услуги се изпълняват от ботове. Напоследък нашумяха чатботовете, които комуникират с клиенти. Ние трябва да се приспособим към това бъдеще и да сме гъвкави“, каза Ванков в отговор на въпрос на БГНЕС.

снимка/БЛАГОЙ КИРИЛОВ, БГНЕС

Попитан къде се намира роботиката на България в световен мащаб, той заяви, че тя не е концентрирана в една държава и целият свят работи върху усъвършенстването си в тази посока.

„България има традиции в това отношение. Ние имаме малки високотехнологични фирми, за които дори не знаем, че съществуват и са тук. За размерите си сме доста добре позиционирани на този пазар“, заяви още той. /БГНЕС