Рискът от грип след преболедуван COVID-19 е по-висок

Новата коронавирусна инфекция значително отслабва организма, което увеличава риска от заразяване със сезонен грип, заяви д-р Исаев - основател и генерален директор на Научния център за молекулярно генетични изследвания в Москва.

"Ако вземем предвид пациенти, които са претърпели както грип, така и коронавирус, е важно да се разбере коя болест е била първа. При COVID са възможни дългосрочни усложнения и намаляване на всички фактори на имунната защита, така че много имунолози смятат, че някои хора, които са се възстановили от коронавируса може да се нуждаят от допълнителна имунна защита. COVID-19 значително отслабва организма, така че рискът от получаване на остра вирусна инфекция след него е като е по-висок ", каза той.

Исаев добави, че след тежки остри респираторни вирусни инфекции, факторът на имунната защита също намалява, но коронавирусът атакува агресивно в зависимост от наличието на хронични заболявания - диабет, нарушения на хемостазата, възпалителни заболявания. "Защитата от всички видове вирусни инфекции, включително COVID, е нетривиална задача. Това може да бъде постигнато само частично, като се избягват тълпите и се спазва режимът на правилно и постоянно носене на маски", заключи той. /БГНЕС