Риши Сунак: Пет обещания за връщане на Великобритания в правия път

Днес в първата си голяма реч като министър-председател Риши Сунак обеща да работи "ден и нощ", за да възстанови "оптимизма, надеждата и гордостта във Великобритания".

Премиерът заяви, че предприема "спешни действия" по отношение на хаоса в Националната здравна служба (NHS), удря "дезинформацията" на профсъюзите във връзка със стачките и обещава да се справи с мигрантите от Ламанша, предаде „Дейли мейл“.

Опитвайки се да излезе от кризата през 2023 г. на фона на осакатяващата вълна от стачки, Сунак призна огромния натиск, пред който са изправени болниците, като заяви, че предприема "спешни действия", за да защити услугите.

Той също така разкритикува "дезинформацията" на профсъюзите по отношение на стачките и заяви, че правителството скоро ще изложи следващите си действия.

Сунак също така се опитва да покаже, че има по-широка визия за бъдещето на Великобритания, като формулира пет обещания през тази година - включително, че инфлацията ще бъде намалена наполовина, за да се реши проблемът с разходите за живот, и че ситуацията с мигрантите в Ламанша ще бъде облекчена. Той също така се ангажира да постигне растеж на икономиката, да намали дълга и да съкрати списъците на чакащите в Националната здравна служба.

Тези пет обещания са приоритетите на хората, каза той. "Ще намалим инфлацията наполовина, ще развием икономиката, ще намалим дълга, ще съкратим списъците с чакащи и ще спрем лодките".

Сунак заяви, че "веднага щом може", правителството ще "намали данъчната тежест върху работещите хора" - без да дава конкретни обещания.

Той обяви своята "лична" амбиция всички да учат математика поне до 18-годишна възраст.

В речта си Сунак заяви: "Днес искам да ви дам пет обещания. Пет обещания за осигуряване на спокойствие. Пет основи, върху които да изградим по-добро бъдеще за нашите деца и внуци. Първо, ще намалим наполовина инфлацията тази година, за да облекчим разходите за живот и да осигурим финансова сигурност на хората. Второ, ще развием икономиката, като създадем по-добре платени работни места и възможности в цялата страна. Трето, ще направим така, че държавният ни дълг да намалее, за да можем да осигурим бъдещето на обществените услуги. Четвърто, списъците на чакащите в Националната здравна служба ще намалеят и хората ще получат по-бързо грижите, от които се нуждаят. Пето, ще приемем нови закони за спиране на малките лодки, като гарантираме, че ако дойдете в тази страна нелегално, ще бъдете задържани и бързо изведени. И така, пет обещания - ще ги изпълним: ще намалим наполовина инфлацията, ще развием икономиката, ще намалим дълга, ще съкратим списъците на чакащите и ще спрем лодките. Това са приоритетите на хората. Те са и приоритетите на вашето правителство. И ние или ще ги постигнем, или не. Ние ще възстановим доверието в политиката чрез действия или изобщо няма да го възстановим. Затова ви моля да ни съдите по усилията, които полагаме, и по резултатите, които постигаме“.

Сунак сигнализира за подновен фокус върху справянето със забавените изписвания, които задръстват болничните легла.

По-късно този месец той ще представи "план за възстановяване на спешната медицинска помощ", съчетан с план за възстановяване на първичната медицинска помощ, за да се подобри достъпът до общопрактикуващите лекари.

Премиерът обаче предупреди, че страната не може да си позволи двуцифрени увеличения на заплатите, искани от войнстващите профсъюзни шефове, и също така потвърди плановете за "строги" мерки за ограничаване на стачните нарушения.

Стратегията за изграждане на по-добра Великобритания включва планове за въвеждане на задължителна математика до 18-годишна възраст, за да се повишат уменията и производителността. Той заяви, че Обединеното кралство е отличник и е време да "преосмислим подхода си към математиката" и предупреди, че сегашният подход към математиката "подвежда децата ни".

Премиерът каза: "Това е лично за мен. Всяка възможност, която съм имал в живота си, е започнала с образованието, което имах щастието да получа. И това е най-важната причина, поради която влязох в политиката: да дам на всяко дете възможно най-високия стандарт на образование. Благодарение на реформите, които въведохме от 2010 г. насам, и на упоритата работа на толкова много отлични учители, постигнахме невероятен напредък. С правилния план - с правилния ангажимент за високи постижения - не виждам причина да не можем да съперничим на най-добрите образователни системи в света.“

Сунак призна, че въвеждането на математиката до 18 години ще отнеме повече време от оставащите две години до края на мандата на този парламент.

Той наблегна на значението на математическата грамотност, като подчерта, че "работните места на нашите деца ще изискват повече аналитични умения". /БГНЕС