Републиканците искат импийчмънт на Байдън

"Трябва ли Байдън да подаде оставка или да бъде отстранен от длъжност заради провалите му в ситуацията в Афганистан? Да. Но това ще ни остави начело с вицепрезидента Камала Харис, което е десет пъти по-лошо", - написа в Twitter Ники Хейли, - постоянен представител в ООН в администрацията на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп (2017-2018).

"Ако президентът Тръмп можеше да бъде разследван и предложен за импийчмънт заради един телефонен разговор, то сега е време да започне разследване на Байдън поради груба небрежност в Афганистан. Разследването и установяването на виновниците ще бъде по-късно, но имаме нужда от нов върховен главнокомандващ сега! Властта, която ни накара да влезем в това, няма компетентността и волята да ни измъкне от него", написа конгресменът Рони Джаксън в Туитър.

"Джо Байдън трябва да поеме отговорност за починалите американски военни при взривовете до летището днес, и да се оттегли. Трябва да пазим военните си в безопасност и да защитаваме страната си", написа на свой ред в Туитър конгресменът Грег Стюби.

"Администрацията на Байдън излъга на още един фронт. Нашите военни загинаха поради провалите на тази администрация. Няма оправдание за това. Призовавам президента Байдън, държавния секретар Антъни Блинкен, и началникът на Щаба генерал Марк Мили да подадат незабавно оставка", написа в Туитър конгресменът Майкъл Клауд.

Редица други републиканци също остро разкритикуваха Байдън.

Белият дом отговори на исканията за оставката на президента на САЩ Джо Байдън заради атентата, убил най-малко 13 американски войници в Афганистан.

"Това не е ден за политиканство. Очакваме всеки американец, независимо дали е избран човек или не, да застане рамо до рамо с нас и да сподели решимостта да преследваме, да се борим и да убиваме тези терористи, където и да се намират", каза на брифинг говорителят на Белия дом Джен Псаки.

Говорителят на Пентагона генерал Кенет Макензи по-рано съобщи, че 12 американски войници са загинали при нападението край летище Кабул, 15 са ранени. По-късно стана известно за смъртта на друг ранен войник.

Американският президент Джо Байдън заяви след атентатите в Кабул, че признава отговорността си за всичко, което се случва в Афганистан.

„Отговорността за случващото се е изцяло моя", каза той по време на извънредно изявление след бомбардировките на летището в Кабул, които отнеха живота на 12 американски военнослужещи. От началото на 2020 г. САЩ не е претърпявал загуба на военни.

Виновните за атентатите ще бъдат намерени и наказани, САЩ предполагат кой стои зад взривовете, допълни още Байдън.

"Няма да простим, няма да забравим. Ще ви хванем и ще ви накараме да платите", закани се той.

Американският президент е наредил на ръководството на Пентагона да подготви оперативни планове за нанасяне на удари срещу лидерите и целите на "Ислямска държава", която пое отговорност за атентатите.

Президентът заяви, че ще се търсят варианти евакуацията на граждани от Афганистан да продължи и след 31 август, както и че САЩ има възможност да изпрати още военни в Кабул./БГНЕС