"Репортери без граници" стартира глобална кампания в подкрепа на Джулиан Асанж

Репортери без граници (РБГ) стартира нова глобална комуникационна кампания като част от дългогодишните си усилия за освобождаването на издателя на WikiLeaks Джулиан Асандж.


Асандж очаква последно изслушване в Обединеното кралство относно екстрадирането му в Съединените щати, където е изправен пред възможна доживотна присъда

Лозунгът на кампанията „Съпътстващи щети“ се отнася до опасността, която съдебното преследване на Асанж от правителството на САЩ представлява за медиите по света, както и правото на обществото на информация. Това също напомня за видеото „Съпътстващо убийство“, което беше сред изтеклите материали, публикувани от WikiLeaks през 2010 г., разкриващо атака въздух-земя от американски военен хеликоптер Apache в предградие на Багдад, която уби най-малко дузина цивилни , включително двама журналисти от "Ройтерс".

Кампанията е подкрепена от "Лю Монд" (Франция) и "Гардиън" (Обединеното кралство), които бяха сред първоначалните медийни партньори, работили с WikiLeaks през 2010 г. по документите „Cablegate“ – част от повече от 250 000 изтекли дипломатически грами, както и от десетки други медии.

РБГ стартира тази кампания по-малко от седмица преди държавното посещение на австралийския премиер Антъни Албанезе във Вашингтон от 23 до 26 октомври, където той беше бъде гост на президента на САЩ Джо Байдън. РБГ също така стартира глобална "туит буря", насочена към президента Байдън и премиера Албанезе през последните няколко дни.

Стартирането на кампанията също се провежда в навечерието на последния етап от съдебното производство в Обединеното кралство, където се очаква изслушване да бъде свикано във всеки един момент – дата, посочена като „ден X“. Това изслушване ще отбележи последния етап от вътрешното производство, оставяйки само възможността за подаване на молба до Европейския съд по правата на човека, ако съдът на Обединеното кралство отхвърли жалбата на Асандж срещу заповедта за екстрадиция.

САЩ и Обединеното кралство са класирани съответно на 45-то и 26-то място от 180 страни в Световния индекс за свобода на пресата на "Репортери за граници" за 2023 г. /БГНЕС