Редовният сезон в НБА приключи, Ембийд е реализатор номер 1

Редовният сезон в НБА приключи тази нощ с изиграването на последните 15 мача, след които вече са ясни всички двойки за плейофите и плей-ин турнира. Първите шест отбора във всяка конференция се класират директно за плейофите, докато тимовете от седма до десета позиция ще играят плей-ин турнир за последните две места на Изток и Запад.

Финикс е отборът с най-добър актив в редовния сезон

На Запад третите поставени Голдън Стейт Уориърс ще премерят сили с Денвър Нъгетс (6) в първия кръг на плейофите, докато Далас Маверикс (4) ще играе с Юта Джаз (5). Вторият в редовния сезон Мемфис Гризлис ще срещне победителя от плей-ин мача Минесота Тимбърулвс (7) - Ел Ей Клипърс (8). Загубилият от тази двойка ще спори с победителя от Ню Орлийнс Пеликанс (9) и Сан Антонио Спърс (10), за да определи съперника на лидера в конференцията Финикс Сънс.

На Изток са ясни две от двойките: Милуоки Бъкс (3) - Чикаго Булс (6) и Филаделфия Севънтисиксърс (4) - Торонто Раптърс (5). Бруклин Нетс (7) и Кливланд Кавалиърс (8) ще определят съперника на Бостън Селтикс (2), докато загубилият от тази двойка ще срещне победителя от Атланта Хоукс (9) и Шарлът Хорнетс (10), за да определи противника на водача на Изток Маями Хийт.

Плей-ин мачовете ще се изиграят в периода 12-15 април, а същинските плейофи стартират на 16 април.

Джоуел Ембийд имаше 40 мача с поне 30 отбелязани точки през сезона

Междувременно звездата на Филаделфия Севънтисиксърс Джоуел Ембийд спечели титлата за най-добър реализатор на редовния сезон в НБА. След страхотна серия в последните седмица и три мача с 40+ точки Ембийд завършва кампанията с 30,57 точки средно на мача. По този начин той надви двукратния MVP на Лигата Янис Адетокумбо от Милуоки Бъкс (29,88) и ветерана ЛеБрон Джеймс от Ел Ей Лейкърс (29,22).

Ембийд се превръща в първия център с отличието от Шакийл О'Нийл през сезон 1999/2000 насам, както и първия център, който вкарва повече от 30 точки средно на мач за последните 40 години. Камерунецът е и първият носител на отличието, роден извън САЩ. Центърът на Фили бе много солиден през целия сезон, като записа цели 14 мача с 40+точки и 40 мача с поне 30 отбелязани точки.

Ембийд е в оспорвана битка с Адетокумбо и центъра на Денвър Нъгетс Никола Йокич за най-престижното индивидуално отличие в НБА - MVP на редовния сезон. Според експертите фаворит за наградата остава Йокич, който е действащият MVP на Лигата, а през този сезон се превърна в първия баскетболист в историята, реализирал 2000 точки, 1000 борби и 500 асистенции в рамките на един сезон. На второ място букмейкърите слагат Адетокумбо, но успехът на Ембийд в реализаторската битка може и да му помогне в гласуването за приза. /БГНЕС