Реал излъга Ливърпул и грабна за 14-и път "Ушатата"

Реал Мадрид надви Ливърпул с минималното 1:0 във финала на Шампионската лига и ликува за рекорден 14-и път с трофея от най-престижния европейски клубен турнир. На „Стад дьо Франс" във френската столица Париж Кралският клуб надхитри мърсисайдци с единствения си точен удар в срещата и така ликува отново с купата след 2018-а, когато пак триумфира над „червените“, но с резултат 3:1.

Марсело (ц) вдига трофея от най-престижния европейски клубен турнир.

Двубоят между испанците и англичаните стартира с повече от половин час закъснение заради хаос с влизането на привърженици на Ливърпул на стадиона, като полицията дори използва сълзотворен газ срещу запалянковци на "червените". Върволици от опашки пред пропусквателните пунктове наложиха забавянето на първия съдийски сигнал, който в крайна сметка дойде около 22:36 часа българско време. Началните минути бяха за възпитаниците на Юрген Клоп, които първи стигнаха до опасност пред вратата на Тибо Куртоа. Белгийският страж обаче се справи след удар на Мохамед Салах, а след това и с по-лек изстрел на Тиаго. Най-доброто положение за мърсисайдци се откри пред Садио Мане, който предизвика страхотна проява на Куртоа. Шутът с десния крак на сенегалеца бе отбит от вратаря на „белия балет“ в гредата, а след това спокойно овладя коженото кълбо.

Ливърпул продължи да натиска и да създава напрежение в противниковото наказателно поле, но без резултат. Играчите на Карло Анчелоти бяха на път да се възползват от пропуските на съперника в самия край на първото полувреме, когато Карим Бензема намери вратата зад Алисон, но голът бе отменен след продължително разглеждане от Системата за видеоповторение (ВАР) заради засада на френския стрелец на Реал.

Началото на финала закъсня с над половин час.

След почивката „Кралете на Европа“ стигнаха до попадение с първия си точен удар. Защитата на „червените“ проспа едно нападение на противника и Федерико Валверде намери в наказателното поле непокрития Винисиус Жуниор, който на празна врата не сбърка за 1:0. Ливърпул очаквано натисна в търсене на изравнителен гол, но бе спрян от вездесъщия Куртоа, който отчая на няколко пъти Салах с чудесни намеси. Мърсисайдци търсеха гола по всевъзможни начини, но в крайна сметка не успяха да вкарат мача в продължения и така Реал ликува за 14-и път с трофея от Шампионската лига.

За втори път „белите“ побеждават именно Ливърпул на финала в надпреварата след 2018-а, когато спечелиха с 3:1. Те се реваншираха и за поражението си от „червените“ в Париж през 1981, когато испанският колос загуби с 0:1, но на „Парк де Пренс“. За старши треньора на Реал Анчелоти това бе рекорден четвърти трофей от турнира, като той застава еднолично на първо място пред легендата на Ливърпул Боб Пейсли и бившия наставник на Кралския клуб Зинедин Зидан – италианският специалист триумфира с Милан през 2003 и 2007, и за втори път с Реал след 2014-а.

Салах (ц) бе отчаян от страхотните намеси на героя на "белите" Куртоа (л).

Ливърпул остава с шест триумфа в ШЛ и не успя да прибави към този през 2019. Клоп игра в четвъртия си финал в съревнованието, но загуби за трети път, след като отстъпи и с Борусия Дортмунд през 2013 в спора за трофея. За „червените“ остава утехата от двата трофея в домашните купи, но отборът остана втори зад Манчестър Сити в битката за титлата – за втори път и на една точка от „гражданите“ след 2019-а. Реал пък прибави „Ушатата“ към титлата в Ла Лига. /БГНЕС