Спря разтоварването на заседналия кораб край Камен бряг

Малко след 21:30 часа снощи започна разтоварването на заседналия край Яйлата моторен кораб "Вера Су" с грайфер за инертни материали. Горивото на 32-годишния плавателен съд вече е прехвърлено. Баржата, която трябваше да пренесе азотните торове обаче, също е заседнала.

"Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване", заяви пред БНТ тази сутрин Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна. По думите му вятърът, вълнението и лошото време ще усложни работата.

"Вера Су" е укрепен с резервни котви, за да бъде избегнато евентуално разместване на плавателния съд при влошаване на метеорологичната обстановка. Вчера след обяд бе извършен водолазен оглед на целия скалист район за прецизирането и поставянето на котвите и техниката. Направен бе и втори допълнителен оглед, при който бе определена и означена безопасна полоса за позициониране на 100-тония плаващ кран.

За успех на мисията по освобождаване на кораба трябва да бъдат прехвърлени най-малко 500 тона от превозваните на борда 3300 тона урея. При достатъчно облекчаване на товара от заседналия кораб, ще се създаде възможност за свалянето на плавателния съд от скалите с два влекача.

БГНЕС припомня, че анализът на взетите проби от експерти на Басейнова дирекция - Варна показа, че има замърсяване на морската вода в района на заседналия край. Установено е завишено съдържание на нитритен азот. /БГНЕС