Разследват за конфликт на интереси шефа на кабинета на Макрон

Следователи възобновиха разследване за конфликт на интереси срещу шефа на кабинета на президента на Франция Еманюел Макрон Алексис Колер заради връзките му с швейцарско-италианския гигант MSC, съобщиха източници пред АФП.

Първоначалното наказателно разследване на прокуратурата за икономически престъпления беше спряно през август миналата година, което накара групата „Anticor” да подаде граждански иск.

В понеделник разследващите магистрати се съгласиха да уважат иска, заявиха източници, потвърждавайки информацията на разследващия уебсайт Mediapart.

Като висш държавен служител в министерството на икономиката преди избирането на Макрон през 2017 г. се предполага, че Колер е работил по въпроси, свързани с корабостроителницата STX Франция, чиито основен клиент е MSC.

MSC е основана от братовчеди-милиардери на майката на Колер, а самият Колер се присъединява към компанията като финансов директор през 2016 г., докато продължава да работи като съветник на президентската кампания на Макрон.

Преди две години полицията извърши обиск в икономическото министерство като част от разследването на Колер, който също беше шеф на кабинета във ведомството между 2014 и 2016 г.

Президентството отрече Алексис Колер да е направил нещо нередно.

Макрон потвърди миналата година, че е знаел за роднинските връзки на Колер при назначаването му през 2014 г. и добави, че той не е участвал във взимането на решения, свързани с MSC, след като е станал член на кабинета му.

Късно в сряда президентството определи възобновяването на разследването като "автоматично последствие" от подадената жалба от „Anticor”, като заяви, че съдиите ще разгледат случая при "пълна независимост".

Противниците на левицата често обвиняват Макрон, бивш инвестиционен банкер, че е твърде близък до бизнес лидерите.

Обвиненията срещу Колер са поредните от списъка с правни разследвания срещу приближени на Макрон - включително Ричард Феран, който се оттегли като министър на жилищата заради разследване на имотна сделка, но сега е председател на парламента. Колер също беше разпитан при проверка на скандал, свързан с бившия бодигард на Макрон Александър Бенала, и анкетна комисия на Сената заяви, че подозира, че Колер е укрил информация по този случай. /БГНЕС