Разследващ доклад: Путин стои зад опита за отцепване на Каталуния

Николай Садовников, човек, заподозрян в тесни връзки с Кремъл, се е срещнал с бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон на 26 октомври 2017 г. - само ден преди Каталуния да обяви независимост от Испания, според съвместно разследване на няколко медии.

По време на срещата Садовников е обещал на каталунското правителство зашеметяващата сума от 500 млрд. долара под формата на помощ, както и 10 000 руски войници, ако регионът стане независим, според съвместния доклад на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията, каталунския ежедневник „El Periodico“, групата за разследваща журналистика „Bellingcat“, италианския ежедневник „Il Fatto Quotidiano“ и iStories - нова медия, основана от руски разследващи журналисти.

Според разследващия доклад, в замяна на това руската делегация е поискала от каталунските лидери само едно нещо - да приемат законодателство, благоприятно за криптовалутите.

Виктор Тераделас, близък сътрудник на Пучдемон, е присъствал на срещата и потвърди, че тя наистина се е състояла. В текстово съобщение, получено от журналистите, Тераделас заявява, че според него целия процес е с участието на руската мафия.

Садовников е фигура в сянка, но е описан от каталунците като "пратеник на Путин".

Западна разузнавателна агенция заявява, че той е "участник в руската паралелна дипломация", който придружава външния министър Сергей Лавров при пътуванията му из Близкия изток. Агенцията също така открива, че той е служил като съветски дипломат, а след това като руски дипломат в Италия.

Киър Джайлс, експерт по Русия в британския мозъчен тръст "Chatham House", заяви пред репортери, че сделката може да е била "смесена операция между политическа намеса и стремеж към печалба".

"Ако Русия отслаби друга държава, като подкопае вярата на населението в институциите, като децентрализира регионите ѝ, като оспори конституцията ѝ, демократичните процеси, правните системи, тогава ... Русия по подразбиране става по-силна", каза той.

Джайлс допълни, че "тясната и интимна връзка между политическата власт и организираната престъпност е определяща характеристика на голяма част от средствата за проектиране на властта в съвременна Русия".

Но въпреки намесата на руснаците, стремежът за независимост на Каталуния се провали драматично в часовете след обявяването на независимостта през 2017 г. Испанското правителство пое контрола над региона и няколко политици избягаха от Испания, а други бяха арестувани и в крайна сметка обвинени в престъпления като бунт.

Карлес Пучдемон

Каталунците и руснаците обаче са продължили да поддържат връзка чрез различни събеседници. В един от случаите руската страна е обещала 56 биткойна в подкрепа на движението, но е изпратила само един, се казва в доклада. В друг случай руската страна предполагаемо е направила снимка на Тераделас, който държи депозитен сертификат от Union Bank of Switzerland на стойност 500 млрд. долара. Експерти обаче заявиха, че сертификатът е явно фалшифициран, като съдържа правописни и граматически грешки.

Според „El Periodico“, Тераделас е бил цитиран да декларира пред съдия тази сряда връзките си с Москва. /БГНЕС