Разпитват свидетели по делото "Сарафово", процесът върви към пледоарии

Специализираният наказателен съд ще заседава в четвъртък, 17 септември, по делото за атентата на летище "Сарафово", предаде репортер на БГНЕС.

Двама свидетели са призовани в съдебна зала в четвъртък.

По делото обвинени в тероризъм са двама чужденци, които се издирват в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина.

„Ако по някаква причина в хода на заседанието съдебното следствие приключи и се даде ход на съдебни прения, ще бъдете уведомени своевременно. За момента такива данни няма”, заявиха от пресцентъра на съда през седмицата след като дни по-рано главният прокурор Иван Гешев каза, че делото е приключило по същество на първа инстанция и предстоят пледоарии, а след това присъда. „Надявам се да има справедливост“, каза още главният прокурор в коментар от Дупница преди две седмици.

БГНЕС припомня, че на 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, и извършителят на атентата. Ранени бяха близо 40 души.

На 15 юли 2016 г. на съд бяха предадени Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Съобщено бе, че двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. В началото на 2018 година делото започна по същество. /БГНЕС