Размирици във Франция и Белгия след мача, 14-годишно момче загина

Полуфиналът от Световното първенство по футбол Франция - Мароко (2:0) бе последван от масови размирици в някой френски градове. Появиха се шокиращи видеокадри, на които се вижда как тийнейджър е блъснат по улиците на Монпелие, докато мароканските фенове се бунтуват след загубата на своите любимци, предаде „Дейли мейл“.

Момчето, на 14 години, е част от голяма група марокански привърженици, които се движат по улица "Мосон" в южния френски град, когато се натъкват на бял автомобил с развято френско знаме през прозореца. Групата се нахвърлила върху автомобила, опитвайки се да изтръгне знамето от собственика му и опитвайки се да отвори шофьорската врата, когато водачът изпаднал в паника и направил бърз обратен завой, за да премине в насрещното платно и да избяга.

Няколко души от тълпата не успели да реагират навреме и тийнейджърът попаднал под колелата, следствие, на което получил критични наранявания. Властите потвърдиха, че той е бил откаран в близка болница, но по-късно е починал.

Полицията се бори да поддържа реда в цяла Франция. Около 10 000 полицаи са бъдат мобилизирани в цялата страна, от които 5 000 са разположени в региона Ил дьо Франс около Париж, а около 2 200 - в столицата. Въпреки това инциденти не липсваха и в други градове.

В столицата фенове на Мароко влязоnо в жестоки сблъсъци с полицията. В социалните мрежи циркулират множество видеокадри на френски привърженици със знамена, които са нападани и бити. Според АФП 170 души са задържани в цялата страна, над 100 от които в Париж. В това число влиза и групха от 40 души, която е носела оръжия.

Горещо бешще и в Брюксел. Полицията арестува около 100 души, предаде ДПА.

Задържаните футболни фенове са обвинени в нарушаване на обществения ред, нанасяне на щети на два полицейски автомобила и притежание на забранени фойерверки, съобщи тази сутрин агенция Белга, позовавайки се на полицията. Съобщава се и за няколко арестувани при стълкновения и в град Антверпен, северно от столицата. /БГНЕС