Раждаемостта в Италия ще удари рекорден минимум през 2023 г.

Предварителните данни сочат, че тази година ражданията в Италия ще достигнат нов рекорден минимум, което ще задълбочи дългогодишната демографска криза в страната, съобщи „TVP World”.


По данни на националното статистическо бюро ISTAT между януари и юни са се родили с 3500 деца по-малко в сравнение със същия период на 2022 г.

Като цяло през 2022 г. ражданията са намалели с 1,7% до 393 000, което е 14-ият пореден спад и най-ниският брой от обединението на страната през 1861 г. насам.

За да се справи с тази криза, министър-председателят Джорджa Мелони отпусна приблизително 1 млрд. евро за мерки, насочени към справяне с проблема. Този спад на ражданията се дължи отчасти на предизвикателствата, пред които са изправени италианските жени при съчетаването на работата и майчинството, което се счита за извънредна ситуация в страната за третата по големина икономика в еврозоната.

Намаляващото и застаряващо население води до намаляване на производителността и увеличаване на разходите за социални грижи, особено в страна, която вече има най-високата сметка за държавни пенсии сред 38-те държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Докладът на ISTAT разкрива също, че въз основа на данните от януари до юни се очаква коефициентът на плодовитост през 2023 г. да намалее леко от 1,24 през 2022 г. до 1,22 деца на жена.

Този коефициент е частично подкрепен от имигрантите, тъй като сред жените с италианска националност коефициентът на плодовитост е бил само 1,18 през 2022 г.

Освен това в доклада се подчертава, че средно жените в Италия раждат първото си дете на 31-годишна възраст, а през предходната година 41,5 % от бебетата са родени от неомъжени жени./БГНЕС