Растежът в Китай през 2022 г. е най-ниският от 40 години насам

Очаква се икономическият растеж на Китай за 2022 г. да бъде сред най-слабите от четири десетилетия насам след двойната криза с пандемията и имотните проблеми, заявиха анализатори преди обявяването на БВП във вторник.

Десет експерти, интервюирани от АФП, прогнозират средно 2,7% годишно увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП).

Това може да бъде и най-бавният темп за Китай от свиването с 1,6 % през 1976 г. - годината на смъртта на Мао Дзедун - и с изключение на 2020 г., след като в края на 2019 г. в Ухан се появи Ковид-19.

Пекин си беше поставил цел за растеж от около 5,5% за 2022 г., но тя беше подкопана от правителствената политика за нулев ковид, която постави спирачки на производствената дейност и потреблението.

Строгите забрани, карантините и задължителните масови тестове доведоха до внезапно затваряне на производствени мощности и предприятия в големи центрове и предизвикаха отзвук в цялата глобална верига за доставки.

В началото на декември Пекин внезапно отслаби противоепидемичните мерки, след като три години прилагаше едни от най-строгите антиковид мерки в света.

Китай се бори с рязкото наскоро нарастване на броя на случаите на Ковид-19, което претоварва болниците и медицинския персонал.

Това вероятно ще се отрази на растежа през четвъртото тримесечие на 2022 г., който също ще бъде обявен във вторник заедно с редица други показатели като търговията на дребно, промишленото производство и заетостта.

"Четвъртото тримесечие е сравнително трудно", заяви икономистът Джан Мин от Китайската академия за социални науки в Пекин.

"Без значение дали е по показателите на потреблението или инвестициите, растежът се забавя".

През декември китайският износ отбеляза най-големия си спад от началото на пандемията, като се сви с 9,9% на годишна база, а потреблението беше на червено през ноември, докато инвестициите се забавиха.

"И трите конски каруци на китайската икономика са изправени пред сравнително очевиден низходящ натиск през четвъртото тримесечие", каза Джан.

Проблемите в сектора на недвижимите имоти също все още натежават върху растежа.

Този сектор, който заедно със строителството съставлява повече от една четвърт от БВП на Китай, страда, откакто през 2020 г. Пекин започна да се бори с прекомерното кредитиране и необузданите спекулации.

Това затягане на регулациите постави началото на финансовите тревоги за „Evergrande“, който е бившия китайски номер едно в недвижимите имоти.

Оттогава насам продажбите на недвижими имоти в много градове са намалели и много строителни предприемачи се борят за оцеляване.

Правителството обаче изглежда възприема по-примирителен подход към съживяването на този ключов сектор.

През ноември бяха обявени мерки за насърчаване на "стабилно и здравословно" развитие, включително кредитна подкрепа за задлъжнели строителни предприемачи и помощ за кредити с разсрочено плащане за купувачи на жилища.

Някои анализатори възприеха тези мерки като повод за оптимизъм.

"Преходната фаза вероятно ще бъде неравна, тъй като може да се наложи страната да се бори с нарастващия брой случаи и все по-натоварените здравни системи", предупреди анализаторът Дзин Лиу от HSBC.

Но след три години на здравни ограничения "процесът на отваряне на Китай започна", каза тя.

Световната банка прогнозира, че БВП на Китай ще се възстанови до 4,3% за 2023 г.

Икономистът Лари Ян обяви 2023 г. за "годината на завръщане към сигурността".

Той заяви, че очаква растежът да се ускорява тримесечие след тримесечие през 2023 г., като прогнозира 5% БВП за цялата година.

"Най-лошият период на самата икономика вече е отминал", каза Ян. /БГНЕС