Рашков: Прокуратурата неглижира изборните престъпления

За да бъдат честни изборите, ние трябва да противодействаме на търговията с вот. Избирателите не са стока, те са български граждани, които свободно трябва да изразят своята воля на изборите. Това каза министърът на вътрешните работи в служебното правителство Бойко Рашков, предаде репортер на БГНЕС.

„Не може главният прокурор да бъде подчинен на политическия ръководител, който управлява държавата, в който и да е период от време“, смята вътрешният министър, намеквайки за отношения между бившия премиер Бойко Борисов и настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Според Рашков прокуратурата умишлено неглижира и дори саботира изборните престъпления, установени от вътрешното министерство, давайки за пример случая в Пловдив, при който задържаният е освободен само след ден арест, въпреки че е направил самопризнания.

По-рано Рашков съобщи, че трима мъже от Хасковско са задържани със списъци с 28 000 избиратели. Рашков назова и името на конкретната партия - ГЕРБ, за която по първоначални данни, са били предназначени гласовете. В интервю за националното радио от тази сутрин вътрешният министър съобщи, че в Пловдив са се купували гласове от името на ГЕРБ.

След днешната официална церемония по награждаване на служители на вътрешното министерство, Рашков коментира още, че бившият министър-председател е разчитал и на подкрепа на владиците. "Стана ясно колко вярва в Бог Борисов, той се кръсти навсякъде. Защото разчита на владиците. Борисов е осигурявал средства за църквите, джамии, училища, но целта е съдействие сега – в периода, когато сме изправени пред избори за народни представители. Тоест, той е сключил една сделка с давност няколко години с българската църква", каза още Рашков.

Очаквайте още подробности. /БГНЕС