Рашков: 30-40% от парите за „Хемус” са се насочвали към ГЕРБ

Между 30 и 40% от парите - 70-80 млн. лв., превеждани авансово на представяли се за строители на АМ „Хемус”, са се насочвали към политическа партия ГЕРБ". Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков след разпита в Софийската градска прокуратура по делото "Хемус", предаде репортер на БГНЕС.

Нямам доверие в прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти и се задълбоча съвсем, тази информация цялата ще отиде към Борисов. Борисов нищо чудно в един момент да стане мишена на самата прокуратура.

„На една пресконференция от миналата година ние ви показахме цялата схема, включително с кухите фирми, които са използвани, и които са били регистрирани на лица, малоимотни и т.н. Аз обърнах внимание на колегата, че това е тяхна задача – да докажат тези пари, че окончателно са били получени от представители на тази политическа партия. За мен няма никакво съмнение, че това е пътят на парите“, категоричен бе Рашков.

По думите му оттук нататък органите на съдебното производство са тези, които трябва да докажат докрай това, което реално се е случило. Той изтъкна, че това не са събития, които са започнали само през 2020 г., а няколко години по-рано.

„Данните, с които се разполага, са от 2018-2019 г., до началото на миналата година. Говорим само за Лот 5, с който се занимава главно прокуратурата, но същевременно не обръща внимание на няколко други материала, които са били обект на проверка в друга наша служба, приключени са и са изпратени на прокуратурата със становище да започне досъдебно производство. До момента нямаме отговор дали е взето решение по този въпрос и какво е то“, уточни вътрешният министър.

От прокуратурата съобщиха, че по време на разпита му в сградата на СГП днес Рашков в качеството си на свидетел не е посочил никаква конкретика, включително не е посочил конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото. Свидетелят Бойко Рашков определи изказванията си пред БНР като „политически“ и заяви, че „не могат да бъдат други“.

Разследването ще продължи съгласно предварително очертания от екипа от наблюдаващи прокурори план за събиране и проверка на доказателства.

От своя страна от ПП ГЕРБ заявиха, че ще съдят Рашков.

"За пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателества за тях! Ето защо ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си", се казва в позиция на ПП ГЕРБ във връзка с днешния разпит на вътрешния министър в прокуратурата по делото „Хемус”.

Бизнесът фалира, сметките за ток и газ са чудовищни, здравната система е на ръба, доходите на пенсионерите се оказаха по - ниски от обещаните, а Рашков за пореден път се опитва да отклони общественото внимание от проблемите на деня, с активни мероприятия, защото така му е наредил началникът му Румен Радев, се казва още в позицията на ГЕРБ.

БГНЕС припомня, че според Софийска градска прокуратура вътрешният министър Бойко Рашков се явява основен свидетел по делото „Хемус”, който би могъл да спомогне за установяване на истината. Още преди Нова година от прокуратурата заявиха, че Рашков ще бъде призован, за да даде показания в качеството му на свидетел за това каква информация му е известна за местонахождението на паричните средства, кога това му е станало известно, както и други обстоятелства, които евентуално са му известни. Софийският апелативен съд също преди Нова година върна в ареста за постоянно единствения обвиняем в разследването за „Хемус” - Борислав Колев. Той е обвинен за пране на пари от магистрала „Хемус".

На 22 декември 2021 г. при разпита пред съдия Колев е потвърдил обясненията, които дал прения ден пред наблюдаващите прокурори. Според прокуратурата, до този момент МВР не са дали никаква информация пред прокурорите относно движението на парите, вкл. и за това къде биха могли да са трансферирани сумите след преминаването им през фирмите-бушони. /БГНЕС