Рано е да се каже какво ще правят талибаните

Когато талибанските войски завзеха контрола над афганистанската столица преди две седмици, нахлуващите части бързо се отправиха към две критични цели: централата на Дирекция „Национална сигурност“ и Министерството на съобщенията.

Тяхната цел - разказана от двама афганистански служители, които бяха информирани отделно за набега - беше да си осигурят досиетата на афганистанските разузнавачи и техните доносници и да получи средства за проследяване на телефонните номера на афганистанските граждани. Скоростта, с която Кабул падна на 15 август, когато президентът Ашраф Гани избяга, беше потенциално пагубна за стотици хиляди афганистанци, които работеха за противодействие на талибанската заплаха, от видни служители до служители на средно ниво, които оттогава бяха принудени да се укрият.

Малко служители намериха време за унищожаване на документи и хиляди строго секретни досиета и списъци за заплати попаднаха в ръцете на врага, казаха двамата служители.

Докато американските войски приключват изтеглянето си до крайния срок за вторник, голяма част от нацията се свива от страх в очакване на предстоящи репресии.

Досега политическото ръководство на талибаните се представи с умерено лице, обещавайки амнистия на правителствените сили за сигурност, които сложиха оръжие, дори написаха гаранционни писма, че тези хора няма да бъдат преследвани, въпреки че си запазват правото да преследват тежки престъпления. Говорители на талибаните също говориха за формиране на приобщаващо правителство.

Говорителят на талибаните, Сухаил Шахин заяви в публикация в Tуитър на английски, че няма уреждане на сметки, нито има списък с мишени, с който талибаните извършват претърсвания от врата до врата, както се говори.

„Обща амнистия е предоставена“, написа той, добавяйки, че „ние се фокусираме върху бъдещето“.

И все пак има все повече информации за задържания, изчезвания и дори екзекуции на служители от ръцете на талибаните, което някои настоящи и бивши правителствени служители описват като прикрито и понякога смъртоносно преследване на враговете на талибаните.

„Много неща се вършат тайно“, каза един бивш законодател, който се криеше другаде, когато талибаните посетиха дома му посред нощ. „Това е сплашване“, каза той. "Чувствам се застрашен и семейството ми е в шок."

Талибаните нахлуха в градове и области, често без изстрел, отправяйки дипломатически уверения към опонентите си и обществеността. Но първите командири често са замествани от хора,у свикнали да използват сила, които провеждат набези и отвличания, казаха служители на бившето правителство.

Мащабът на кампанията не е ясен, тъй като се провежда скрито, нито е ясно какво ниво на талибанското ръководство е разрешило задържане или екзекуции.

Хората, които са иззели досиетата в Дирекция „Национална сигурност“ и министерството на съобщенията, може дори да не са били талибани: мъжете не говореха афганистански езици, казаха служителите, и може би са били агенти на военната разузнавателна агенция на Пакистан, работещи в тандем с талибаните сили. Пакистанската разузнавателна агенция отдавна подкрепя талибаните в тяхното насилствено противопоставяне на правителството на Кабул.

Страхът сред афганистанците е осезаем. Всички освен най-младите си спомнят авторитарния режим на талибаните през 90 -те години с неговите драконовски наказания, обесвания и публични екзекуции.

Много хора са се скрили, сменили са местоположението и телефонните си номера и са прекъснали комуникацията с приятели и колеги.

„Хората нямат доверие на талибаните заради това, което са правили преди“, казва афганистанец, който е работил като преводач за мисията на НАТО и е сред евакуираните.

Правозащитни организации, активисти и бивши правителствени служители също се борят да разберат какво точно се случва по обширния и планински терен на Афганистан, но няколко държавни служители, които остават на своите постове, заявиха, че получават все по -неистови обаждания от роднини и познати.

„Изглежда, че правят много стряскащи търсения“, казва Патриша Госман, асоцииран директор на Азия за Хюман Райтс Уоч. „Това много прилича на вид полицейско-държавно поведение. Посланието е много ясно. "

Хора в северната провинция Бадахшан бяха изтеглени от домовете си през последните дни и оттогава не са виждани, каза един от правителствените служители. Съществува модел на преследване на персонала на афганистанските сили за специални операции и командосите на разузнавателната служба, известни като 00 подразделения, както и на шефовете на полицията и сигурността в цялата страна, добави той.

Попитан дали тези действия и съобщения за убийства показват политика на талибаните или това е отмъщението ad hoc от отделни лица, той отговори: „Рано е да се преценява“./БГНЕС

…………….

Карлота Гал, „Ню Йорк таймс“.

Категории:

Тагове: