Ракъ „Гьобек“ и мастиха от сакъз на тазгодишния ракиен фестивал

„Дестилирането започва от един доста висок процент , където е метилът и минавайки надолу се стига до най-ниският процент алкохолност. Отделят се тези два дестилата и се запазват само сърцето или коремът, както те го наричат, на ракъто. Всъщност така се получава и така известният гьобек, който е най-високият клас ракия в Турция“. Това заяви за БГНЕС Антон Русчев, който представи за нас автентични идеи за коктейли.

„Където и да отидете в Турция тази ракия се пие, а при нея интересното е, че е натурално дестилирана и няма никакво количество захар, плюс това и гроздето е правено на ръка“, обясни още Русчев.

„Отлежаването на ракията е едно от най-пипкавите неща при нейната направа, като тройно дестилираното грозде е неизменна част. Дори има един мит с опаковката. Идеята е, че когато седнат да пият обикновено в заведение винаги се поръчва едно, второ, трето питие, но там се оставя цялата бутилка. В края на вечерта развързват въженцето, което държи опаковката на гьобека и виждат точно колко са изпили. По този начин винаги има момент на изненада, пък и плюс това в Турция е ясно, че алкохолът е малко по-чувствителна тема, така че по този начин на съседната маса никой не е видял кой колко точно е изпил. Ракъто се смесва с вода, като се препоръчва дозите да бъдат еднакви, ако се прибави 50 мл ракъ, да има и 50 мл вода в питието. Така се получава доста приятен бял цвят, като помежду си те го наричат лъвско мляко“, сподели още изложителя, след което разказа и за автентичната мастиха от гръцкия остров Хиос.

„Най-интересното при мастихата от остров Хиос е, че смолата, която използваме при дестилирането на алкохола идва от южната част на остров Хиос. От самата роза започва да пада смола, която падайки на земята кристализира по един специален начин, където процесът само там се случва. Има специфичен вкус на сакъз, който вкус по-възрастните хора със сигурност разпознават. Тази мастиха е от групата на ликьорите, по-слабо алкохолно е, много приятно като диджестив или миксирано с газирана вода, тоник по оперативен стил коктейли“, обясни още той /БГНЕС