Радостин Василев: УЕФА разследва съмнителен мач от Първа Лига

„От Брюксел ме информираха, че се разследва съмнителен мач от средата на месец май. Сигналът е от УЕФА и става въпрос за двубой от Първа професионална лига. Последствията могат да бъдат много сериозни. Считам, че 97 хиляди лева, които БФС прие за борба с черното тото е показателно, че не желаят да се борят с него и това доведе до оранжевата нота за този мач“, разкри министърът на спорта Радостин Василев пред БТВ.

"Има редица сигнали за корупционни действия, които са довели до ощетяване на държавата. Най-пресният пример - комплекс “Септември”, който е собственост на министерството, но досега се стопанисваше от трети лица. Те получаваха наеми. Има незаконни тенис-кортове, сервизи. Проблемът е, че безстопанствеността на Красен Кралев е довело до висока щета - стотици хиляди лева.

Нашият въпрос е защо министерството не е влязло във владение на този имот. Разследване ще има. За мен това е грандиозна нередност по времето на Красен Кралев. Преди 10 дни ние влязохме във владение за първи път. Прехвърлен е от областната администрация, но е продължила вакханалията. Това не е най-сериозният проблем. 15 млн. лева липсват от спортните салони. Има обществена поръчка, която е отменена от съда, но парите ги няма. Има отказ от фирмите да възстановят парите. Няма и един пирон забит. Значи говорим за организирана престъпна група. Знаем кой е организирал тази група, но е оставя органите да го докажат. Има определени зависимости между тези фирми. Плащането се е извършило на 31 декември. На следващият ден плащането е нямало да бъде възможно", продължи Василев.

"Десетки хора заслужават да бъдат в затвора. Това, че съм смел да тръгна открито, това ми носи определени негативи. Един човек се позна в моите думи - г-н Красен Кралев. Това е първият човек, на когото трябва да бъде поискан имунитета от главния прокурор. Ако има доблест сам да се откаже от него, сега е народен представител и срещу него трябва да започнат проверки. Нямам съмнение, като юрист по образование, че те ще стигнат до края. Считам, че мълчанието на прокуратурата, допълнително девалвира доверието в нея. Ще принудят министър да извършва граждански арести. Приемете, че съм готов на всякаква форма, за да се въздаде справедливост", каза още той.

"Когато една държава функционира, без прокуратурата да оказва съдействие на органите, е много трудно. България е първата държава, в която има война между МВР и прокуратурата. Ние сме за пример как не се случват нещата. Като министър не ме заплашват пряко, но ми подхвърлят през трети лица. При мен това ме амбицира още повече. Винаги става въпрос за финансови интереси. Заплашват ме хора, на които нарушавам интересите. Може би съм бил най-често при министър Рашков и се работи активно по редица сигнали. Мисля, че ще има резултат", добави министърът на спорта.

"Борислав Михайлов е на дъното по репутационната скала в държавата. Само в България такива снимки се подминават с лека ръка. На други места щяха да последват оставки и разследвания“, каза Василев повод появилите се фотоси със считания за бос на черното тото Дан Тан. /БГНЕС