Радо Янков с четвърто място в паралелния слалом в Банско

Радослав Янков остана на прага на топ 3 в мъжкия паралелен слалом от Световната купа по сноуборд в родния зимен курорт Банско. Нашият представител загуби малкия финал от германеца Щефан Баумайстер след равностойна битка, като осем стотни в крайна сметка разделиха българина от място в челната тройка.

Янков влезе в елиминациите със седмо време в квалификацията по-рано през деня. На 1/8-финалите той се справи с корееца Санхо Лий, а в последните осем елиминира Даниеле Багодза от Италия. В полуфиналите родният сноубордист направи грешка и остана на 1.81 сек от австриеца Арвид Аунер. Последва битка с Баумайстер, която Янков загуби, за да остане четвърти в днешния паралелен слалом в Банско. Българският сноубордист записа най-добрия си резултат през сезона, след като вчера остана 17-и в квалификацията за състезанието, спечелено от швейцареца Дарио Кавицел.

Иван Демерджиев (л), Радослав Янков (ц) и Весела Лечева (д).

Победител днес стана водачът след квалификацията Маурицио Бормолини от Италия.

При жените, триумфът бе за швейцарката Джули Цог, която се справи с лидерката след квалификацията Даниела Улбинг от Австрия. Трета се нареди друга представителка на Швейцария - Патриция Кумер, която се справи с японката Мики Цубаки. Българката Теодора Пенчева не кара в елиминациите, след като остана 18-а в квалификацията. Пенчева се размина с участие в елиминационните сблъсъци и вчера, когато се нареди на 21-о място в квалификацията. Цог от своя страна записа втора последователна победа, отново над австрийка - след като се справи със съпротивата на Забине Шьофман вчера, днес тя надигра във финала и Улбинг.

Теодора Пенчева.

В класирането за Световната купа в паралелните дисциплини при жените лидер е Бормолини с 372 точки, пред австрийците Андреас Промегер и Александър Пайер съответно с 337 и 317 пункта. Радо Янков е 18-и със 114 точки. При жените Цог е водачка с 433 точки, втора е Улбинг с 391, а трето място заема Рамона Терезия Хофмайстер от Германия с 327 пункта.

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, която откри Световната купа по сноуборд в Банско, награди всички призьори от двата дни на състезания в зимния ни курорт. /БГНЕС