Радина Банкова: Политика, насочена към хората, ще промени Ловеч

Моята оценка за кампанията е изключително положителна. Аз за първи път се кандидатирам за кмет и за първи път участвам в такава обществена дейност; беше изключително интензивна, но най-много се радвам на срещите си с хората и на това, че имах възможността да се докосна до гражданите и да чуя какво мислят те, какво преживяват, и как виждат бъдещето, заяви пред БГНЕС кандидатът за кмет на Ловеч, издигнат от независим граждански комитет и подкрепен от БСП за България, Радина Банкова.

По време на предизборната кампания имаше и неприятни моменти, защото бях обект на нападки, припомня Банкова. „Преживях и много внушения, инсинуации и компромати, но в крайна сметка аз съм свикнала да не обръщам внимание на това, защото за мен е важно да си свърша добре работата“, допълва кандидатът за кмет на Ловеч. Липсата на млади хора е най-големият проблем на Ловеч, притеснява се Банкова. „Проблем е това, че градът е обезлюден, селата наоколо – също; за съжаление, те изглеждат като кадри от предвоенен филм, хората в тях се чувстват изоставени и забравени, не виждат някой да полага усилия и необходимата грижа за тях. Това води до масова апатия и примирение, а вярата, че нашият живот може да стане по-добър, е отдавна загубена“, с тъга разказва кандидатът за кмет. Като кандидат, издигнат от независим граждански комитет и подкрепен от БСП за България, Банкова счита, че е крайно време управлението на община Ловеч да се структурира така, че да работи в полза на хората – да се насочи към социални политики и да развива дейности, които обгрижват хората. „Това за мен е основната задача на т.нар. местно самоуправление. Но най-важното, което аз планирам, е да започнем инвестиции в най-ценния капитал на града – хората. Да започнем да инвестираме в младите хора и да им докажем, че нашето място – нашият любим и прекрасен Ловеч, е мястото, в което те могат да имат бъдеще, могат да се развиват, могат да живеят, да изкарват прехраната си и да отглеждат децата си. Трябва да им бъдат осигурени и възможности за спорт и отдих“, казва Банкова.

За да се случи всичко това, трябва да настъпи една коренна промяна, допълва кандидатът за кмет – „обикновени граждани като мен да навлязат в местното самоуправление – така то ще придобие истинският си смисъл; гражданите ще могат да изискват и да налагат контрол, а това гарантира прозрачно управление в полза на тези, които са поставили кмета там, където е“. „Мотото на моята кампания е „Бъдеще за Ловеч“ и виждам Ловеч като един зелен и модерен град. В ситуацията, в която се намираме с тази страшна демографска криза и липсата на хора, единственият път за развитие на града е привличане на нови и иновативни производства, както и възвръщане на славата на Ловеч като средищен туристически център“, разкрива детайли от програмата си Банкова.

„Аз живея и работя 25 години тук, но и предходните 25 години съм израснала в този град и си спомням времената, в които Ловеч беше изключителен туристически център. Спомням си как идваха автобусите с туристи, които оставаха в нашия град и в селата наоколо, и обикаляха с дни. Ловеч има уникални традиции в това отношение, просто е въпрос на воля и на желание да си свършим работата, и това да се случи отново“, завърши Банкова. И призова гражданите на Ловеч да гласуват за нея с думите „Скъпи съграждани, скъпи ловчанлии, искам да повярвате, че промяната е възможна! Тя ще бъде възможна ако ме подкрепите, повярвате ми и ми дадете своята сила! Защото ние имаме нужда от едно ново бъдеще за нашия град, за нас самите, и най-важното: за нашите деца!“/БГНЕС ------------------ Радина Банкова е изпълнителен директор на "Крис Фешън Индъстрийс" АД- град Ловеч. Председател на УС на БАПИОТ. Член на УС на Фондация „ За Ловешката езикова”. Родена е през 1969 г. в Ловеч. Завършила е ГЧЕ „Ернст Телман”- Ловеч, а след това "Международни икономически отношения" във ВИИ “Карл Маркс” в София. Магистър по международни отношения. От 1992 до 1996 г. работи в "Пионер" АД – гр. Бяла Слатина, като координатор експортна дейност в София. От 1996 г. е в „Крис Фешън Индъстрийс” АД – град Ловеч. През 2013 и 2014 г. е старши експерт по проект SESEC. От 12.12.2016 г. до 30.09.2018 г. е старши експерт по проект TEXAPP. От 2013 г. до 2020 г. е ръководител проект „Подобряване на енергийната ефективност в производството на Крис Фешън Индъстрийс АД по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” (2007 – 2013 г.) Владее 4 езика - немски, английски, руски и италиански.