Радев: Западните Балкани трябва да гарантират правата на човека

„За мен е огромно удоволствие да посрещна в България приятеля ни, Мило Джуканович. Вярвам, че с Черна гора, с която ни свързват общи ценности, ние имаме възможност да работим съвместно за мир и просперитет на нашия регион”.

Това заяви президентът Румен Радев след срещата с президента на Черна гора Мило Джуканович, предаде репортер на БГНЕС.

„С Джуканович обсъдихме важни приоритети за двете страни. България винаги е била поддръжник на европейския ѝ път – сигурни сме, че тя ще го осъществи. Ние имаме добър диалог, готови сме занапред да споделяме нашия опит и да оказваме подкрепа в различни области, подпомагащи пътя на интеграцията”, заяви още Радев, след което допълни, че всяка една страна от Западните Балкани трябва да работи за зачитането на правата на човека.

„С президента Джуканович споделяме мнението, че е време приятелството помежду ни да се превърне и в сътрудничество в икономиката, туризма, енергетиката, транспорта и други важни сектори”, подчерта още Радев.

„Осъждаме войната в Украйна, както и искаме тя да спре възможно най-скоро. Освен войната, обсъдихме и предизвикателствата в енергетиката и в сферата на сигурността. Приветствам решението на Черна гора да изпратят свой контингент в многонационалната група на територията на България с Италия като рамкова държава. Ние ще продължим своето партньорство“, каза още Румен Радев.

„Особено важна е честотата на нашите срещи. Ние сме много горди от историческите основи на нашите двустранни отношения, но и на постигнатото от поколенията насам”. Това заяви и президентът на Черна гора, Мило Джуканович.

„От 2017 г. Черна гора е член на НАТО, така че и на това международно ниво отношенията ни се развиват. Смятам, че имаме постигнати много добри резултати в сътрудничеството на отбраната и вътрешните работи, но и в днешните разговори отбелязахме възможности за сътрудничество в икономиката”, отбеляза още Джуканович, след което допълни, че Черна гора е много благодарна на България за подкрепата по пътя ѝ към ЕС.

„Вече сме страна-кандидатка за ЕС, смятам, че европейските възможности за региона се разширяват. Относно нашето двустранно сътрудничество , вярваме, че след сформирането на редовно правителство, ще се задълбочат икономическите взаимоотношения помежду ни”, заяви още президентът на Черна гора, след което допълни, че визитата днес е импулс за дълбокото междудържавно партньорство. /БГНЕС