Радев връчи мандата, Денков има подкрепата на 109 депутати

Президентът Румен Радев връчи мандата на акад. Николай Денков за съставяне на правителство. Предложеният от „Продължаваме промяната“ за министър-председател може да разчита на подкрепата на 109 депутати, предаде репортер на БГНЕС.

ПГ на "Продължаваме промяната" реши да номинира акад. Николай Денков за министър-председател. Това каза председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров при връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Получавате този мандат в първия работен ден на новата година, когато традиционно си пожелаваме здраве, когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, диалог и разбирателство, за единение около важните за страната ни приоритети. Вярвам, че ще използвате времето на настоящата седмица, за да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили. Така че в рамките на 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на МС, каза президентът Румен Радев след връчването на мандата. И пожела успех на "Продължаваме промяната".

Приемам от името на ПП този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна. Много хора даже казват, че е невъзможна. Въпреки това ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство през настоящия мандат. Натрупани са много проблеми, забавени са много реформи, и имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми. Затова и променихме подхода за подготовката и реализацията на този мандат. Използвахме празничните дни, за да дефинираме 4 национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации, и да направим списък от дейности, които ако изпълним през 2023 г., ще се приближим към изпълнението на тези национални цели и ще върнем доверието на хората в политиците. В обсъждането на тези цели и изпълнението им се включиха 3 формации – ДБ, БСП и БВ. Много се надявам, че и другите политически сили ще се включат. Подготвената декларация ще бъде внесена като проект на решение в НС с идеята, че НС трябва да подкрепи тези решения. Ако този проект на декларация получи подкрепа от мнозинството, ще върнем мандата със списък с министри. Ако не получи, ще върнем мандата неизпълнен. Надявам се, че следващите дни ще бъдат изпълнени с разум. Предоставям Ви копие от тази декларация“, каза след връчването на мандата кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков.

На връчването на втория проучвателен мандат заедно с акад. Николай Денков присъстваха и съпредседателите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков, както и председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" - Андрей Гюров.

След двучасови разговори с президента стана ясно, че акад. Денков получава подкрепата на 109 депутати.

Разговорът ни с президента беше изключително съдържателен. Основата беше поставена с този проект за решение, който предложихме, и който поставя въпросите върху какво трябва да се концентрираме като национални цели, които да ни обединят, и като задачи, които да свършим заедно, търсейки мнозинство в НС. Това е и най-трудната част от задачата, коментира Денков след срещата с президента.

За момента имаме 109 народни представители, докато приемането на законите за изпълнение на тези задачи изискват мнозинство. Така че това е истинската дискусия, която предстои. Чувствам се удовлетворен, че разговорът с президента и екипа му беше съсредоточен върху тези задачи, които имаме да решаваме.

Срещата не беше протоколна, а изключително добронамерена и конструктивна. Всички ние имаме история с президента и институцията, познаваме се с него от 2017 г. когато бях поканен за министър в предходен служебен кабинет. Има какво да си кажем по същество, говорихме за това какво трябва да се свърши за България.

Основните ни приоритети са 4 и обединяват всички политически сили и гражданите, които те представляват. Първият приоритет е за иновативна, високотехнологична икономика.

Втория аспект е за националната сигурност и правовата държава. Третият е енергийната сигурност. Това е много актуален проблем заради войната в Украйна. Четвъртият е намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване, защото България е единствената страна, в която след влизането ни в ЕС проблемите се увеличават, допълни акад. Денков.

Целите, които сме поставили и дейностите за постигане на тези цели, са реалистични. Като се изключи „Възраждане“, която има очевидно съвсем други представи за това как трябва да се развива България, смятам, че ГЕРБ и ДПС биха подкрепили декларацията. Не обсъждаме изобщо трети мандат, това, което ни интересува е как можем да реализираме втори мандат, всички усилия са насочени натам. Най-важно е какво може да ни обедини, за да работим заедно и да изповядваме своите ценности, допълни Денков.

„Основата беше поставена с този проект на решение, който обявихме и поставя въпросите върху какво трябва да се концентрираме тази година като приоритети и задачи, търсейки мнозинство в НС“, отбеляза Денков за разговорът при закрити врата с Румен Радев.

В 14 ч. от ПП са поканили всички парламентарно представени политически сили да обсъждат декларацията. „Други две дойдоха за да кажат по едно, две изречения на срещата, която организирахме миналата година“, припомни Денков и заключи, че формулата на кабинета ще бъде със сериозна политическа подкрепа, защото иначе няма как той да се реализира. /БГНЕС