Радев връчи мандат на проф. Николай Габровски

По решение на нашата парламентарна група номинираме за министър-председател проф. Николай Габровски. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат на проф. Габровски.

„Уважаеми проф. Габровски, в изпълнение на разпоредбите на Конституцията и в съответствие с резултатите от предсрочните парламентарни избори ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство“, каза държавният глава и добави: „Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност".
Президентът припомни, че преди 40 дни е започнал консултации с ПГ на ГЕРБ-СДС. „Както тогава, днес искам да заявя, че като първа политическа сили, вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма. Силно се надявам, че допълнителното време, което беше отпуснато за консултации да е спомогнало за намирането на удачна формула за съставянето на кабинет, а също и за търсене на достатъчна подкрепа в парламента“, заяви Радев и пожела успех на кандидата.

За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички възможни усилия това да се случи и България да има работещо правителство. За съжаление, в момента България е на кръстопътя на множество кризи – икономическа, социална. Имаме за съжаление и една продължаваща политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден момент“, заяви проф. Габровски, който е неврохирург, работещ в „Пирогов“. /БГНЕС