Радев: Спазването на правата на българите в РСМ е преддверието за ЕС

Спазването на правата на българите в РС Македония е преддверието към вратата за интеграцията на страната в Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава коментира и темата с разрушените български военни гробища в Република Северна Македония, за който случай подчерта, че българското външно министерство и Министерството на отбраната изясняват случая.

„Това тепърва ще се установява, но това е системен процес на дебългаризация, един възродителен процес на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в РС Македония. Не случайно на Съвета в Любляна поставих изключително просто този въпрос. Това е преддверието към врата за интеграция е ЕС на РС Македония – правата на българите, недискриминацията, както и тяхната пълноценна интеграция в културния, икономическия, обществения и политическия живот на тази страна. Изключително важна е нашата подкрепа на техните искания това да бъде признато и в конституцията на РС Македония, да бъде тържествено провъзгласено и от президента, и от Министерския съвет, и от парламента на РС Македония“, заяви Румен Радев.

„Категорично ще се реагира, няма да оставим повече нито един такъв случай“, посочи още държавният глава, според когото истинският проблем в югозападната ни съседка, поела по пътя за членство е ЕС, е дебългаризацията и дискриминацията на хората с българско самосъзнание. /БГНЕС