Радев: Политическият дебат не разгръща темата за просперитета на нацията ни – децата

Не сме тук да даваме твърди насоки и указания как трябва да се развива българското образование. Отново сме в предизборна кампания и тя отново ни кара да погледнем с интерес за стратегическите цели на България. Всеки ден слушаме за еврозоната, Шенген, инфлацията. Някак си в сферата на този политически и обществен дебат, не се разгръща темата за основния вносител на просперитета на нацията – нашето бъдеще, а това са децата.

Това каза президентът Румен Радев по време на кръгла маса „Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество", предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава е категоричен, че образованието е ключът към успеха на човек. „Без образование не можем да говорим за високи технологични производства и висока добавена стойност", заяви той и добави, че без образование не можем да говорим за съвременна сигурност.

Радев подчерта, че трябва да заложим на силно образование, на по-голям дял в бюджета за образование, на специалисти, които да подготвят младите хора за предизвикателствата, които ги очакват в бъдеще. „Образованието е водещ елемент в нещо много по-важно – духовното развитие", отбеляза президентът и уточни, че преди да бъдат добри инженери, IT специалисти и пр. децата трябва да бъдат достойни и модерни граждани България.

Радев допълни, че трябва да се подложи на дебат дали само един учебник, или всякакви други учебници, и дали не трябва да има едно типизирано съдържание. „Голямата цел – можем ли да постигнем единение на нацията, от което имаме огромна нужда, ако те нямат от ранна детска възраст", каза още той.

Президентът отбеляза и че младите хора имат всички други източници на информация, но въпросът е ще се зададе ли този морален радар, който да води към духовно единение на нацията, за да могат в своята най-ранна възраст българските граждани да се възпитават в национални ценности и идеали. Радев заяви още и че трябва успешно да се конкурираме с другите държави и трябва да търсим под каква линия ще гарантираме единственото на нацията./БГНЕС