Радев: Петков е премиер, а не куриер на чужди предложения

Кабинетът не успя да изготви българско предложение, а сега внася френско и при това хвърля цялата отговорност върху Народното събрание, без да заяви собствена позиция. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер. Това заяви президентът Румен Радев по повод на внесеното от Кирил Петков в Комисията по външна политика френско предложение за започване на преговори на РСМ за ЕС, предаде репортер на БГНЕС.

Радев заяви, че неговата позиция е ясна и, че тя е от КСНС, неговите обръщение към НС и българските граждани.

„Предложението на френското председателство е стъпка в правилната посока, но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени преди да се вдигне ветото“, подчерта Румен Радев.

„Искането за включването на българите в Конституцията на РСМ трябва задължително да стане преди началото на преговорите. Но не по-малко важно са ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история, както и за възстановяване на разрушените паметници и знаци на българщината в тези земи, и за опазване на българското културно наследство, изкореняване на езика на омразата, реабилитация на жертвите само защото са се наричали българи“, каза още Радев.

Той очаква българското правителство категорично да изясни тези въпроси, да изисква ясни механизми и гаранции.

Още от древни времена търговията не е само парични средства. Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Точно тази социопатия е причина за разрива между българския народ и политическата класа“. Това каза президентът Румен Радев.

На въпрос какво ще отговори на призива на Кирил Петков той да застане на правилната страна, Радев отговори: „Първо, вотът на недоверие е рутинна демократична процедура, изборите също. Борбата с корупцията и съдебната реформа. Тук трябва да сме изключително ясни хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и продължаваме да я водим много от тях са извън парламента. Постът на премиера концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем в доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“. /БГНЕС