Радев: Партиите в коалицията да застанат зад Петков

Очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера. Това каза президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Помолен за коментар за разпита, на който трябва да се яви Кирил Петков, Радев припомни, че при връчването на проучвартелния мандат на сегашния премиер, много ясно заявил, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш.
„Точно това виждаме в момента. За мен това е форма на институционално изнудване и очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера”, заяви Радев.
Румен Радев заяви, че рано да се дава оценка за работата на кабинета.
„Правителството работи в една изключително трудна ситуация – каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи”, каза той. Според него е илюзия да си мислим, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж, това ще отнеме време. „Процесът е труден, грешките и разочарованията са неизбежни, но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Очаквам правителството да бъде много по-открито, да бъде прозрачно и принципно когато взема решени и действа, за да снеме всякакви съмнения за задкулисни решения и действия ”, каза той.
След решението на Конституционния съд от вчера, президентът заяви, че е песимист този състав ВСС да вземе рационално решение.
Президентът подчерта, че позицията му за РС Македония е ясна.
„Българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части от народи, съставляващи нацията на РСМ преди да отворим вратата за началото на преговорите. Това е моята категорична позиция. Ние се нагледахме на достатъчно декларации, обещания, договори и какво ли не. Трябва да има ясни конституционни гаранции, редом с ясни гаранции за снемане на всякакво посегателство върху българското културно-историческо наследство и изкореняване езика на омразата”, заяви Радев. /БГНЕС