Радев: От „История славянобългарска“ българинът преоткри Отечеството - от Дунав, до Тракия и Македония

От страниците на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски българинът преоткри географските граници на своето Отечество - от Дунав, до Тракия и Македония. Това заяви президентът Румен Радев, предаде кореспондентът на БГНЕС от Банско.

На площад „Възраждане“ в Банско президентът отдаде почит пред делото на Св. Паисий Хилендарски по случай отбелязването на 300 години от неговото рождение и 260 години от написването на „История Славянобългарска“.

"История славянобългарска" откри хоризонта към нашето духовно пробуждане и културно възраждане“, подчерта в словото си президентът.

Той отбеляза, че ние не знаем много за живота на „светогорския монах, който е посветил себе си на Бога и Отечеството“.

„Паисий имаше друга мисия. В най-мрачните времена на нашия народ – времена на гнет, на безпаметност и безнадеждност, да разпали искрата на знанието и просвещението и да извади българския народ от безвремие и безидейност“, каза Радев.

Според него духовното дело на отец Паисий е подготвило почвата на борбите за църковна независимост и за национално освобождение, неговата История е своеобразна програма на българското Възраждане.

„И днес "История славянобългарска" е жива, помни се и ще се помни… тази история говори не само с разум, а убеждава с пламенни чувства, които докосват всяко българско сърце. Тази история е написана със страст, с обич към Отечеството и с непоколебима ненавист и гняв към родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството, които отец Паисий заклеймява като най-големия грях“, подчерта президентът Радев. /БГНЕС