Радев няма да бърза с връчването на първия мандат

Президентът Румен Радев няма да бърза с връчването на първия мандат на ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

„Виждате, че политическата ситуация е много сложна и тя изисква много внимателен подход, изисква диалогичност и разум от всички отговорни фактори“, каза президентът.
Според него 49-то НС не може да си позволи лукса да не приеме критично важните закони дори да няма правителство.
„Затова и свиках консултациите с парламентарните групи веднага след конституирането на НС, за да стане ясна тяхната готовност да поемат отговорност за съставяне на правителство, за приемане на бюджет, на приоритетните закони за страната и най-вече да имаме повече яснота за необходимата времева рамка за тези процеси“, каза Радев.
„Те казаха, че, ако следваме стандартната конституционна процедура за мандатите и не се състави правителство, те няма да имат време нито да приемат бюджета, нито важните закони, а и ще опропастим постигнатия дипломатически пробив в последните месеци за приемането ни в Шенген още тази година. За да можем да наваксаме и да приемем поне най-важните закони, парламентът има нужда от време”, подчерта президентът.

Той се надява, че този парламент ще постави на първо място интересите на българските граждани и интереси европейската интеграция на нашата страна. Радев подчерта, че въпросът за първия мандат е важен, но много по-важно е държавническото отношение на партиите към политическите проблеми в момента.
„Много е важно накъде ще тръгнат тези дни - това ще бъде индикатор за повече диалогичност, търсене на общите пресечни точки и приоритети в името на България, така че е важно връчването на мандатите, по-важно е тяхната зрялост и отговорност, която искам да проличи още тези дни”, каза президентът.
Според него внесеният бюджет от служебния кабинет е тест за компетентността, политическата зрялост и държавническо отношение на всички партии с амбиция за власт. „Много скоро ще проличи тяхната компетентност и държавническо отношение”, добави Радев. /БГНЕС