Радев: Можем да възстановим лечението на украински военни; Кулеба: Санкциите да продължат

Украйна е свързана с нашата страна с вековни духовни и човешки връзки. Още в първите часове на войната България осъди на най-високо ниво агресията на Русия. Включихме се във всички санкционни режими, въпреки високата социална цена. Българите отвориха домовете и сърцата си за украинците. Над 91 хиляди украинци са у нас. Много украински деца посещават нашите училища и детски градини. Готови сме да възстановим програмата за лечение на украински военни.

Това каза президентът Румен Радев, който проведе среща тази сутрин с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, предаде репортер на БГНЕС.

С тревога следим бойните действия. Настояваме за бързо международно разследване и наказание на виновните за зверствата, заяви още Радев и изрази надежда, че Украйна прави всичко за намаляване на жертвите сред българското население.

Болшинството президенти от формата Б9 изготвихме декларация за по-бързото приемане на Украйна в ЕС, каза още Радев.

От своя страна Дмитро Кулеба отбеляза, че Румен Радев е военен и затова разбира добре случващото се в Украйна.

Това е пълномащабна война. Искам да ви благодаря за принципната позиция. Много се надявам украинските бежанци да се върнат, заяви украинският министър на външните работи.

Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси, подчерта Кулеба и отбеляза, че в интерес и на Украйна, и на България е районът на Черно море да бъде район на просперитет.

Затова трябва да продължим със санкциите, каза Кулеба.

Ние сме сред първите три страни по туризъм. Тези цифри щяха да се развиват нагоре, ако не беше войната на Русия, допълни украинският външен министър.

Много съм ви благодарен за ясната позиция за евроинтеграцията на Украйна. Ясната позиция на България е много важна. Извършителите на престъпления трябва да бъдат наказани, заяви Кулеба.

Той подчерта, че украинците и българите имат много по-големи основания да се смятат за братя.

Днес пристигнах с българина Антон Кисе, което означава, че ние се отнасяме еднакво към всички народи, които живеят в Украйна, каза още украинският първи дипломат. /БГНЕС