Радев: Инсинуациите, че президентът избира ЦИК са пропаганда

Доживяхме ГЕРБ да искат държавният глава да наложи вето. Това заяви президентът Румен Радев, предаде кореспондентът на БГНЕС от Първомай.

Радев коментира призивите за поправка в Изборния кодекс, който беше обнародван днес в извънреден брой на „Държавен вестник“.

Президентът определи като „евтина пропаганда“ твърденията, че той избира ЦИК и придобива права над нея.

Той напомни, че според Конституцията държавният глава назначава членове на ЦИК, които са избрани от Народното събрание и парламентарните партии. Радев подчерта, че машинното гласуване ще намали недействителните бюлетини като отбеляза, че правителството твърде дълго бави въвеждането му. И напомни, че България беше рекордьор по броя недействителни бюлетини.

Според него, ако има предсрочни избори, новата ЦИК трябва да започне работа веднага след разпускането на 45 НС. При положение, че отидем към вариант служебно правителство, няма тогава да мислим какво може да се направи, заяви Радев.

Надявам се, че БСП, която заслужено спечели третото място на парламентарните избори, ще успее да състави правителство с подкрепата и на други партии в НС, каза държавният глава. Той увери, че ако социалистите също като ГЕРБ и "Има такъв народ" не успеят да съставят кабинет, веднага ще бъде насрочена дата за извънредни избори и ЦИК трябва да изпълни задълженията си.

Радев не пожела да потвърди или отрече спряганите имена за евентуално служебно правителство.

Президентът Румен Радев пристигна точно в 10 часа в Първомай заедно със съпругата си Десислава Радева.

Пред сградата на общината държавният глава беше посрещнат от кмета Николай Митков и представителите на местната власт. В чест на високия гост мажоретки и танцьори показаха уменията си на площада, където звучи народна музика.

Кметът на Първомай Николай Митков връчи ключа на града на президента Румен Радев при откриването на тържеството за празника на града. Държавният глава благодари и сподели, че за него това е огромна чест и отговорност. В словото си Радев отбеляза, че за съжаление в много български региони и професии трудът все още не се оценява. И отбеляза, че успехът минава не през уважението към труда, а през корупцията и клиентелизма. Радев поздрави жителите на Първомай с празника и им пожела да пазят все така и занапред добрите си традиции. На площада пред читалището, където започна празничната програма на самодейни състави, присъстваха депутати и кметове, както и областният управител на Пловдив Петър Петров. /БГНЕС