Радев: Будителят е човек, който буди съвестите повече от знанията и аргументите

За първи път откакто съм президент на този ден всички сме заедно – и председателят на Народното събрание, и министър-председателят, и министри, и ръководители на водещите културни просветни институции. Нека това да бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители, да бъдем единни, да работим заедно за напредъка на България.

Това приветствие отправи президентът Румен Радев по случай Деня на народните будители, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава подчерта, че точно 100 години ни делят от първото честване на Деня на народните будители и допълни, че днес на този празник ние си спомняме вече цяло столетие за всички онези възрожденци, просветители, учители и артисти, благодарение на които са запазени българските дух и самосъзнание.

По думите на Радев будителят е човек, който буди съвестите повече от знанията и аргументите.

"Днес заедно честване и възрожденци, и мъченици, и даскали, и артисти. Нека си спомним, че будителите невинаги живеят лесно, често тези хора си отиват без време", заяви той и добави, че му се ще като общество да ги познаваме приживе.

Според президента всеки от нас има своите будители и днес за тях ще бъде щастие, ако чуят дума на благодарност от нас.

"Искам да благодаря на всички хора на изкуството – мъже и жени, които следват ден след ден своята мисия на будители. Благодаря, че отстоявате смисъла на този чист и свят за всеки българин празник", каза още Румен Радев.

По-рано днес се състоя традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентската институция, а държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част. /БГНЕС

Тагове: