Радев: България и Азербайджан имат дългосрочно партньорство, развивайки се на един нов етап

„В голяма степен успехът на днешното постижение се дължи на факта, че между България и Азербайджан има успешно дългосрочно, стратегическо партньорство, развивайки се на един нов етап, особено в енергетиката“. Това заяви президентът Румен Радев , предаде репортер на БГНЕС.

„Азербайджан е доказал се стратегически партньор на България и ЕС. Днешният успех е постигната сигурност на доставките и диверсификация на целия ни регион и то най-бързо, най-ефективно и най-евтино. Неслучайно името на инициативата е “SOLIDARITY RING”, защото в нейната основа са положени солидарността и сътрудничеството, именно когато ние имаме най-голяма нужда от нея. Войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на добросъседство, взаимопомощ и солидарност. Подтикна ни да търсим нови източници, нови маршрути на доставки, за да прекроим международната карта. Днешната инициатива е успех за това направление”, каза още Радев.

Министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов подписаха меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България (Булгартрансгаз), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR).

„Доставките на природен газ от Азербайджан е проект, който допринася за доставките към Европа. Това демонстрира нивото на взаимоотношенията между държавите ни, динамиката на политическият ни диалог, както и това, че България и Азербайджан освен стратегически партньори, са и приятели“. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев. „Азербайдажн подписа с 9 други европейски държави стратегическо партньорство – това е много важно за бъдещето. Сигурен съм, че днешната церемония ще бъде успешна. През юли месец Азербайджан и ЕС подписаха друг меморандум за енергийна сигурност, което ние мислим да удвоим енергийните доставки до 2027г. Днес газ от Азербайджан се доставя до Грузия, Турция, България, Италия, Румъния, като до края на тази година ако всички междусистемни връзки са налице се надяваме да доставяме газ до Унгария. Надявам се да увеличим доставките от 6 до поне 10 държави и да имаме по-голямо влияние на европейския пазар“, поясни още президентът на Азербайджан. „Продължаваме активно да работим с Европа и други проекти, които са с газ, водород и сега имаме вече солидни преносни връзки и сега е момента, в който можем да предначертаем картата на Европа относно енергията, надявам се скоро да изпълним нашите планове“, каза още Илхам Алиев.

„Глобалните предизвикателства, пред които сме изправени, изискват глобални усилия. Всички заедно трябва да работим за независимост на енергийните доставки и постигането на зелен преход, към който всички се стремим“. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов. „Показахме, че съвместно държавите от региона можем да се справим въпреки кратките срокове и да се изправим пред предизвикателствата. За няколко месеца подписахме този меморандум, а паралелно работим и по допълнителни инициативи, така че да включим още държави от региона. Енергийна сигурност, за да бъде постигната, тя трябва да бъде в целия регион и в цяла Европа, България ще продължи в това направление“, подчерта още Христов.

„В резултат от големите усилия на нашите лидери за гарантиране на високо ниво на сътрудничество между нашите държави днес сме свидетели на създаването на нов път за доставка на природен газ. Новият меморандум за сътрудничество е една огромна стъпка за реализиране на новата инициатива, която ще създаде нови пазари на природен газ от Азербайджан“. Това заяви министърът на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов. „Подкрепата на ЕС за подобни инициативи е знак за необходимостта от разнообразяване на маршрутите и пътищата. Допълнителните количества газ от алтернативни източници са насочени към всички европейски държави. Това ще е началото на новото сътрудничество между Азербайджан и ЕС“, каза още Шахбазов.

„Диверсификацията е от решаваща роля за нас. Когато говорим за нея ние разбираме усилията да можем да разчитаме на повече източници, а не само промяна на географската ни зависимост. Затова смятам, че трябва да се докара повече газ от повече източници“. Това заяви министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. „Търсенето на държавите по маршрута е по-голямо от капацитета на газопровода, ние разчитаме много на разработването на газовата инфраструктура в Европа. Унгарското правителство и унгарският оператор сме готови да направим всичко необходимо, за да се реализира инициативата. Нека бъдем честни пред себе си – ако няма европейско финансиране и Solidarity, то ние нямаме шанс да получим газ от Азербайджан в енергийния ни микс. Затова сме благодарни на България, че тази инициатива се реализира“, каза още Сиярто.

„Сътрудничеството и солидарността ни води напред от една година насам. От утре операторите започват работа, защото тя трябва да се случи до идващата зима. За един меморандум много е важно да оставим отворена врата за други държави като Турция и Украйна. В момента сме изправени пред голяма криза, но заедно можем да намерим решение и ние сме отговорът на това“. Това заяви и министърът на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску.

„Ние подписахме меморандумът за разбирателство, ако това е ясен политически сигнал за създаване на нов коридор за доставки на газ от Азербайджан. Събитията от предната година докараха вълнения за енергийния сектор в Европа, видяхме уязвимостта на енергийни доставки към региона ни“. Това заяви министърът на икономиката на Словашката република Карел Хирман. „Изразявам пълната подкрепа на словашкото правителство за реализацията на тази инициатива, тъй като тя ще допринесе за енергийните доставки и диверсификацията. С подписването на меморандума вярвам, че ние като ЕС даваме един позитивен сигнал. Ще се докаже надеждността на азерския партньор“, каза още министър Хирман.

На церемонията имаше и видео обръщение от европейския комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, която приветства постигнатото споразумение.

Подписаният документ е по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), предложена от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа. /БГНЕС