Радев: БАН е нашият национален капитал

Българската академия на науките отбеляза 150 години от основаването си с празничен концерт в НДК, предаде репортер на БГНЕС.

Пред академичната общност, бивши ръководители на БАН, учени и стотици граждани изпълниха зала 1 на НДК, приветствени слова отправиха президентът Румен Радев, образователният министър Красимир Вълчев и председателят на БАН Юлиан Ревалски.

Държавният глава подчерта, че научните институти и учените са гордостта на Академията по света, те са нашият национален капитал, призван да отваря вратите на България по света, призван да търси рационалните решения в едно сложно време.

„Много са проблемите на човечеството, за които само науката може да даде отговори. И българската наука работи активно в сътрудничество с партньорски центрове, използва оптимално европейската концепция за отворена наука“, отчете Радев.

Президентът отбеляза още, че днес не са редки случаите, в които нашите учени са принудени да търсят призвание в чужди институти, научни центрове и лаборатории. „А там, където няма силно образование, където не се развива водеща наука, и то добре финансирана, не може да има и силна икономика“.

„Историята на БАН не може да се опише с няколко думи, защото с нея се асоциира историята на Третата българска държава“, отбеляза образователният министър Красимир Вълчев и акцентира, че през последните години държавата и учените от БАН имат активен диалог. „Днес най-важната дума е свързаност – да работим заедно в партньорство. Това се опитваме да направим в последните години. Минали сме през трудни периоди. Ако учени и държава работим заедно ще вървим напред, а така и България.

Председателят на БАН направи кратък исторически преглед за дейността на БАН с най-големите постижения, запазили ни лидерско място по света. Сред тях са първият компютър, храните за космонавтите, постижения в медицината и химията. Ревалски не пропусна да напомни и за проблемите през последните години. Според него дори се е стигнало до дискредитиране на научните постижения и до разформироване на Академията. С общи усилия и диалог обаче този труден период е отминал.

Ревалски не пропусна и да благодари на правителството за отпуснатите допълнителни средства по повод 150-годишния юбилей.

„Академията е напълно интегрирана в европейското и световно научно пространство, има договори с десетки университети и международни организации. Днешният празничен ден ни дава основание да изпитваме онази историческа гордост за изпълнена мисия, завещана от учредителите на Книжовното дружество, да превърнем научното наследство в национален капитал, но и да се уверим, че благодарение на вас, уважаеми колеги, които сте обрекли личната и творческа съдба на БАН, тя ще пребъде“, обърна се към учените Ревалски. /БГНЕС