Радев: България застава решително зад македонските българи

Това е знакова среща. За пръв път на такова високо институционално ниво България приема представители на македонските българи.

С тези думи президентът Румен Радев приеме в президентството делегацията на българската общност в РСМ, която включва представители на Политическа партия Граждански демократичен съюз (ГДС), на сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани, предаде репортер на БГНЕС.

България застава решително зад македонските българи, заяви Радев и подчерта, че тази позиция вече е изразил пред ЕС и по време на срещите си с френския президент Макрон и канцлерът на Германия Меркел.

Силата да отстоявам тази позиция се дължи на вас. България ще се ръководи от вашата воля, обърна се Радев към представителите на организации на българите в РСМ.

Тази среща е индикация за единството на македонските българи, без нея ние не можем адекватно да защитим вашите права. България обаче не може да се намесва във вашето единство. Всичко трябва да е подчинено на голямата цел – защитата правата на българите, каза още Радев и припомни, че в Договора за добросъседство е оказано, че имаме правото да отстояваме правата на македонските българи.

Президентът застана също и зад призива на организациите, изпратен на 12 октомври към политическите партии и институциите у нас.

Трябва да е ясно, че освен защитата на вашите права, имаме и по-широк интерес към РС Македония, но при всички положения вашият интерес ще бъде водещ. Това зависи изключително много от вашето единство, продължи Радев и добави, че България е в процес на формулиране на нова политика.

Българските граждани са граждани на ЕС, затова тяхната дискриминация е дискриминация на европейци, бе категоричен Румен Радев.

Той отбеляза, че общата задача е прекратяване дебългаризацията в РСМ и опазване на историческото и културно наследство. Погазването на тези права са причината да отложим началото на преговорите на РСМ с ЕС, независимо от цената, която плащаме. България ще върви непоколебимо по този път, категоричен бе Радев.

От своя страна лидерът на Гражданския демократичен съюз в РС Македония Петър Колев подчерта, че позицията на България е ясна и конкретна. Процесът на дебългаризация е възродителен процес. Позицията на България е лъч надежда, посочи той и също припомни призива от 12 октомври.

Ние най-силно желаем европейското бъдеще на РС Македония, но това не може да стане за сметка на България и българите, живеещи в страната. Търпението на българите в РСМ е изчерпано. Ние искаме малки неща – зачитане на нашите права. Това трябва да се изрази в Конституцията на РСМ, категоричен бе Колев.

В РСМ няма пример на интегриран българин, искаме да се интегрираме. Очакваме честно преброяване в страната, каза още Колев и посочи, че 120 хиляди души в РСМ са с доказан български произход. /БГНЕС