Радев: България има основание да е място за преговори между Русия-Украйна

България има основание да претендира да бъде място на преговори между президентите на Украйна и Русия, но това трябва да стане в координация с Европейския съюз. От друга страна България беше включена в списъка на неприятелските страни, което е неудачно решение.

Това заяви президентът Румен Радев при днешното си посещение в Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Логично е да има среща между президентите на Украйна и Русия. Не случайно казах, че Русия може да спечели тази война, но тя не може да спечели мира, мир с агресия не се печели. Това ожесточение ще има дългосрочни последици, коментира държавният глава.

Радев изрази надежда, че среща между президентите на двете държави ще се проведе.

Президентът посети подкрепителния пункт, разкрит от БЧК-Русе, в който доброволци, съвместно със служители на общината, посрещат и осигуряват помощ и консултации на влизащите в България бежанци.

Според него Националният кризисен щаб трябва да дава много по-добра и бърза връзка, тъй като в момента се наблюдава затруднена координация.

В такива критични случаи е най-важно да се раздадат листовки с актуална информация на бежанците – къде да отидат, в коя община, смята Радев.

Очаквам държавата да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм, за да са ясни отговорностите между централна и местна власт за подпомагане на украинските бежанци, каза той и продължи:
Всички хора са изключително благодарни от грижата, която им се предоставя, но питат дали могат да останат в България, дали могат да работят и дали децата им могат да посещават училище и детска градина.

Според него тази криза ще даде на 47-ото Народно събрание да задейства нещо, което отдавна очаква, а именно – да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора, каза Румен Радев. /БГНЕС