„Qantas“ е уволнила незаконно 1700 работници по време на пандемията

Върховният съд на Австралия отхвърли искането на „Qantas“ да отмени решение, според което тя незаконно е закрила 1700 работни места по време на пандемията от коронавируса.

Съдът единодушно потвърди, че превозвачът незаконно е съкратил персонал на 10 летища през ноември 2020 г.

В решението се посочва, че „Qantas“ е нарушил австралийския Закон за справедлив труд, който защитава правата на служителите.

„Qantas“ се извини за аутсорсинга, но твърдеше, че това е била необходима финансова мярка по време на Ковид пандемията.

Авиокомпанията уволни служители по обработката на багаж и чистачи на летища в цяла Австралия в момент, когато страната беше затворила границите си и бизнесът беше в криза.

"Както казахме от самото начало, дълбоко съжаляваме за личното въздействие, което решението за съкращения оказа върху всички засегнати и искрено се извиняваме", се казва в изявление на компанията, цитирано от Би Би Си.

Върховният съд на Австралия потвърди, че макар „Qantas“ да е имала "разумни търговски причини" за този ход, тя е лишила работниците от правото им да "участват в защитени индустриални действия и преговори".

Работниците и синдикатите определиха резултата като "огромна победа" след битка, подобна на тази между Давид и Голиат.

Съюзът на транспортните работници заяви, че присъдата е доказателство, че "целият борд на „Qantas“ трябва да бъде заменен с нови директори, който да включва и представител на работниците".

През последните седмици „Qantas“ се сблъска с общественото възмущение, след като прибра рекордни печалби на фона на поредица от скандали, свързани с действията му по време на пандемията - включително твърдения, че е продал билети за хиляди полети, които са били отменени.

Авиокомпанията беше обвинена, че е подкрепила правителственото блокиране на разширяването на полетите на „Qatar Airways“ до и от Австралия - ход, който според критиците би направил пазара по-конкурентен и би намалил цените на самолетните билети./БГНЕС