Путин призова Украйна да гарантира безопасността на морския трафик

Руският президент Владимир Путин призова Киев да гарантира безопасността на морския трафик, тъй като според Москва Украйна злоупотребява с безопасния коридор за износ на зърно.

"Украйна трябва да гарантира, че няма да има заплаха за безопасността на гражданските плавателни съдове", заяви Путин на пресконференция, цитиран от АФП.

Той обвини Киев, че е използвал коридора за нападение срещу руския флот в Крим, което накара Москва да спре сделката за износ на украински хранителни продукти.

"Тази атака беше предприета от Украйна срещу Черноморския флот... Те създадоха опасност за нашите кораби и граждански плавателни съдове", заяви Путин.

"Това е заплаха за нашите кораби и граждански плавателни съдове", каза Путин. Той подчерта, че Русия не се е оттеглила от сделката, а е "преустановила" участието си в нея.

БГНЕС припомня, че през юли Русия и Украйна подписаха с посредничеството на Турция и ООН споразумение за отблокиране на критично важното зърно от Украйна, което е необходимо за предотвратяване на световна продоволствена криза.

Споразумението създаде безопасен коридор, през който плавателните съдове могат да пътуват до Истанбул за проверки.

Сделката вече позволи да бъдат изнесени повече от 9,5 млн. тона украинско зърно и трябваше да бъде подновена на 19 ноември. /БГНЕС

Москва / Русия