Путин обяви укрепване на "ядрената триада" с акцент върху ракети САРМАТ

Руският президент Владимир Путин обеща, че ще обърне повече внимание на укрепването на ядрените сили с разполагане на нова междуконтинентална балистична ракета, изстрелване на хиперзвукови ракети и добавяне на нови ядрени подводници, съобщи Си Ен Ен.

В навечерието на годишнината от украинската съпротива срещу руската инвазия Путин даде знак, че е готов да прекрати контрола върху ядрените оръжия, както е предвидено в договора Нов СТАРТ, който той подписа със САЩ през 2010 г. и който реши да прекрати едностранно този вторник.

"Ще обърнем по-голямо внимание на укрепването на ядрената триада", заяви Путин в обръщение към нацията преди Деня на защитниците на отечеството и се позова на ядрените ракети с въздушно, наземно и морско базиране.

Руският президент заяви, че през тази година възнамерява да разположи ракети САРМАТ, известни на Запад като „Сатана II“, които могат да носят няколко ядрени бойни глави.

В понеделник Си Ен Ен съобщи, че по време на посещението на президента на Съединените щати Русия е извършила изпитание с междуконтинентална балистична ракета. Очевидно това изпитание е било извършено именно с ракета САРМАТ. /БГНЕС

Москва / Русия