Путин: Невъзможно е Русия да бъде победена на бойното поле

„Западните елити не може да не си дават сметка, че да се победи Русия на бойното поле е невъзможно.” Това заяви президентът Владимир Путин в речта си пред депутатите от Федералното събрание, която бе излъчена пряко от световните медии.

Той отбеляза, че Западът не крие целта си да нанесе на Русия стратегическо поражение.

„Какво означава това? Какво означава това за нас? Това значи да приключат с нас веднъж завинаги. Тоест, те смятат да превърнат локалния конфликт в глобално противопоставяне”, подчерта Путин в първата част на своето изказване, посветена на войната в Украйна.

„Ние разбираме това и ще реагираме подобаващо. Защото в този случай става въпрос за съществуването на нашата държава.”

Западът е подготвял Украйна за голяма война и сега признава това, заяви руският президент.

„САЩ и НАТО започнаха да разполагат с ускорени темпове свои военни бази и секретни биолаборатории близо до границите на нашата страна, по време на маневри овладяваха театъра на бъдещите военни операции, подготвяха контролирания от тях киевски режим и поробената от тях Украйна за голяма война. И днес те го признават", подчерта Путин.

„Сякаш те [на Запад] се гордеят с вероломството си, наричайки Минските споразумения и Нормандския формат дипломатическо шоу, блъф. Оказва се, че по времето, когато Донбас гореше и се проливаше кръв, когато Русия искрено, искам да подчертая, искрено търсеше мирно решение, те си играеха с живота на хората. Всъщност те играеха, както се казва в известните среди, игра с белязани карти.”

Западът разпали войната, а Русия използва сила, за да я спре.

Осъществяваният сега от Запада проект по създаването на „анти-Русия” има за цел да откъсне от Русия исторически територии, които днес се наричат Украйна, каза още Путин.

Този проект не е нов, подчерта президентът.

„Нека напомня, че през 30-те години на миналия век Западът фактически откри на нацистите пътя към властта в Германия, а сега започна да прави от Украйна анти-Русия. Проектът всъщност не е нов. Хората, които поне малко се интересуват от история, прекрасно знаят, че той води началото си още от XIX век", каза руският държавен глава.

"Той е бил подхранван в Австро-Унгарската империя, [подхранван е] от Полша и други страни с една цел: да откъснат от нашата страна тези исторически територии, които днес се наричат Украйна,. Ето каква е целта - няма нищо ново, всички я повтарят", подчерта президентът.

Според Путин Западът е наложил този проект, като е "подкрепил преврата от 2014 г." в Украйна.

"В крайна сметка превратът беше кървав, антидържавен, антиконституционен, сякаш нищо не се е случило, сякаш е бил необходим", посочи Путин.

„Те дори обявиха колко пари са били похарчени за него. В идеологическата основа основа [Западът] заложи русофобията и изключително агресивния национализъм.

Русия направи всичко възможно да реши проблема в Донбас с мирни средства

Украйна с помощта на Запада започна войната още през 2014 г., а ние просто защитихме Донбас, Донецка, Луганска и Запорожка области.

Украинският режим не решаваше проблемите в Донбас, а просто се опитваше да печели време, извършваше политически убийства и насилие над вярващите и говорещите руски език. Западът си затваряше очите за репресиите от страна на киевския режим и започна да снабдява Украйна с оръжие.

Западните елити се превърнаха в символ на тотална безпринципна лъжа, заяви още руският президент.

Според него, те се отнасят точно толкова пренебрежително и към собствените си народи.

„Те ги измамиха цинично с приказки за търсене на мир и отдаденост на идеята за търсене на мир, спазване на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН по Донбас.”

"Тези, които планираха нова атака срещу Донецк, Донбас и Луганск, ясно разбираха, че следващата цел е удар по Крим и Севастопол - ние знаехме и разбирахме това. А сега за тези отиващи толкова далече планове се говори открито и в Киев. Е, разкриха, разкриха това, което ние вече много добре знаехме", каза Путин в обръщението си към Федералното събрание.

Русия преустановява участието си в Договора за съкращаване на стратегическите оръжия (СТАРТ), но не се оттегля от него, обяви в края на речта си пред Федералното събрание Владимир Путин.

За да поднови работата си в рамките на СТАРТ, Русия трябва да разбере как ще се отчита комбинираният ударен арсенал на НАТО.

"Преди да се върнем към обсъждането на този въпрос (за продължаването на действието на договора СТАРТ – бел. ред.), трябва да разберем за себе си за какво претендират такива страни от Северноатлантическия алианс като Франция и Великобритания и как ще отчитаме техните стратегически арсенали, т.е. съвкупния ударен потенциал на алианса", заяви руският държавният глава.

Посланието на президента на Русия Владимир Путин към Федералното събрание относно състоянието на страната, на основните направления във вътрешната и външната политика на държавата, е основа за определяне на стратегическите цели, приоритетите за социално-икономическото развитие и гарантиране на националната сигурност на Русия. Форматът на събитието е традиционен и е вписан в конституцията на страната.

За последен път руският президент отправи такова послание към парламента през април 2021 г.

Сложна обстановка

Поредното послание на Путин прозвуча в навечерието на годишнината от инвазията в Украйна. Решението за началото на „специалната военна операция” се превърна в катализатор на влошаването на отношенията между Русия и западните държави.

Очаква се на 24 февруари ЕС да обнародва десетия пакет от антируски санкции. САЩ също планират да обявят тази седмица поредните ограничения, насочени срещу Русия.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, Путин се е подготвял изключително внимателно за това послание. Работата върху текста е започнала отдавна и при закрити врата, а в хода на подготовката Путин многократно е общувал с вицепремиери, министри, ръководители на различни ведомства с цел уточняване на различни подробности.

За да достигне посланието на Владимир Путин до максимално голям брой граждани, по централните улици на големите градове бяха монтирани големи екрани, които излъчваха речта на държавния глава. /БГНЕС

Москва / Русия