Путин и Ердоган обсъдиха идеята за турски газов хъб

Руският президент Владимир Путин е обсъдил идеята за създаване на турски газов хъб с президента Реджеп Тайип Ердоган по телефона, съобщиха от Кремъл.

Путин за първи път предложи създаването на такова съоръжение в Турция през октомври като средство за пренасочване на доставките от повредените тръбопроводи "Северен поток" и изнасянето им на европейския пазар - идея, която Ердоган подкрепи.

Путин неведнъж е заявявал, че газовият хъб може да бъде създаден в Турция сравнително бързо, като прогнозира, че за този пазар ще се появят много европейски клиенти.

По-рано Ердоган заяви, че руските и турските енергийни експерти ще работят заедно, за да определят най-доброто място за потенциалния газоразпределителен център, като добави, че регионът Тракия в Турция, граничещ с Гърция и България, изглежда е най-доброто място.

В Турция се намират седем международни газопровода, а един от начините, по които руският газ достига до Европа, е чрез двойния газопровод TurkStream. С общ капацитет от 31,5 милиарда кубически метра, всяка линия има годишен капацитет от 15,75 млрд. куб. м.

Европейският съюз, който досега покриваше около 40 % от нуждите си от газ с помощта на Русия, се стреми да се откъсне от руската енергия след инвазията на Москва в Украйна.

Кремъл съобщи, че двете страни са обсъдили и договореното удължаване на Черноморската сделка за зърно - споразумение, за което Турция е помогнала като посредник, за да осигури безопасното преминаване на корабите, изнасящи зърно от блокираните украински пристанища.

"Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган подчертаха значението на цялостното и пълно изпълнение на това "пакетно споразумение", заявиха от Кремъл. /БГНЕС