Домати с депутати, протестиращи "атакуваха" сградата на НС и с яйца

Яйца, домати и жива верига имаше на протест при парламента в четвъртък, когато депутатите трябваше да се съберат на извънредно заседание, предаде репортер на БГНЕС.

От сутринта около сградата на Народното събрание се бяха събрали хора, които скандираха "оставка".

Полицейското присъствие беше засилено, кордон от униформени беше оформил разделителна линия между сградата на парламента и протестиращите. Полетяха яйца, имаше и домати.

Исканията на гражданите, които са по площадите и улиците вече 36 дни, остават непроменени. Те настояват за оставка на правителството, оставка на премиера Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, честен и дистанционен вот.

Няма кворум, извънредният парламент пропадна

Людмил беше сред тези, които носеха домати. „Нашите цели са доста сериозни. Ние искаме тотална промяна на политическата система, искаме върховенство на закона най-накрая тоя мафиотски псевдозаконен модел, който вече 30 години след социализма е на власт, искаме да го променим. Един път да стане завинаги правова държава България”, каза младият мъж. Той посочи, че доматите са за всички. „Защото миналата година видяхме, че всички заедно гласуваха избора на главния прокурор, техните представители във ВСС го гласуваха и никой не посмя да се възпротиви на това нещо”, посочи той.

Кольо носеше и домати, и яйца. „Отделих от скромния си бюджет да направим една скромна закуска. Менюто тази сутрин е домати с депутати, домати по депутати, домати по депутатски", посочи той. Мъжът подчерта, че хвърля и домати, и яйца, но не по тях, а около депутатите. „Просто да им върви по домати”, заяви Кольо и обясни, че целта не е да раняват хора нито полицаи, нито журналисти. „Ние просто искаме да извлечем тая сган от това място, което трябва да пребивават само хора, които са достойни за това”, подчерта той.

Тук имаше протестиращи, които поискаха да бъдат на тротоара, а не на тревата. Полицейският кордон се уплътни. „Искаме да бъдем на тротоара, а не там в тревата като овце. Полицията може да осигури зона за охрана на Народно събрание достатъчна, така че и ние да сме на тротоара”, каза Методи Лалов от „Демократична България”.

Кворум нямаше, заседанието се провали. Едно от събитията, които имаше за днес във Фейсбук беше: „Бойко, не се крий!”, домакини на него са Национален младежки клуб към ДСБ и "МлаДа България".

Днес тук беше и Христо Иванов, който каза, че Борисов продължава дългогодишната си практика да унижава парламента, да неглижира суверена, защото парламентът е представителство на суверена. „Днес се скри от изслушване, скри от хората, ние го призовахме – нашите младежи от „Демократична България” го призоваха, да дойде и да се извини за отношението към протестиращите и особено към младите протестиращи, на които той им каза, че не могат да се управлява България без него, на които той им каза, че 16 млн. ще променят тяхната гледна точка към това, което се случва и да си подаде оставката”, заяви още Христо Иванов. Тук сме да подкрепим специално младите хора от Демократична България, заяви още той.

Минути преди 10.00 часа протестиращите се хванаха за ръце и направиха в един момент и „жива верига” около сградата. /БГНЕС