Протестиращи: Нужна е революция (НА ЖИВО)

Започна 11-я поред антиправителствен протест в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Недоволните започнаха да се събират около фонтана пред президентството още около 18 часа, и към 20 часа числеността им непрекъснато се увеличава.

Гражданите настояват за незабавна оставка на Бойко Борисов и на цялото правителство, и на главния прокурор Иван Гешев.

С всеки изминал ден протестиращите издигат нови лозунги. Днес дори са донесли на площада истински моноблок, върху която е написано „ГЕРБ, Гешев, ДПС, БСП, Доган, време ви е да си ходите” и обозначен със стрелка изход към тоалетната чиния.

"Няма полза от реформи на система, поставена върху потисничество", „Смяната на играчите не е решение. Нужна ни е революция”, заявиха протестиращите.

На площада ораторите от т.нар. „отровно трио” – Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, прочетоха декларация до европейските посланици.

От трибуната се изказа и пострадалият студент в Хага Евгени Марчев, срещу когото беше употребена полицейска сила и приет в „Пирогов”.

Протестиращите скандират „Бъдеще за младите”, „Всички вън”, мощно барабанене и надуване на свирки придружават всяко изказване на участниците в протеста. „Искаме справедлива държава. Искаме справедлив съд и оставка”, заяви млад режисьор, който отчете, че само преди десет дни България е била разединена, а днес всички са заедно на площада.

От утре е обявено, че протестите ще протичат по друг начин - като национална стачка още от 7 часа сутринта, за да се блокира парламента, където трябва да започнат дебатите по внесения вот на недоверие. В същото време от СДВР призовават протеста да остане мирен и да не се спира работата на институциите.

Междувременно през целия ден днес и към настоящия момент сънародниците ни в чужбина също изразяват подкрепата си за протестиращите в София и страната. С възгласи „корупцията вън” излязоха хора в германския Кьолн, в белгийската столица Брюксел българите издигнаха снимки с лика на премиера и надпис „мафия”, докато министър-председателя участва в срещата на върха на ЕС. Сънародниците ни във Виена пък проведоха протестно шествие. /БГНЕС