Протестиращите за климата целят да спрат движението в Лондон

Бавно движещите се протестиращи срещу изменението на климата се превърнаха в ежедневна гледка по лондонските улици, необезпокоявани от натискането на клаксоните на раздразнените шофьори, от лични обиди и дори от арести.


"Край на добива на изкопаеми горива", крещи Питър Липиет през високоговорител над шума на движението на една от последните демонстрации.

Заедно с възрастния англикански свещеник са и около дузина други активисти от движението "Just Stop Oil", които спират движението в британската столица, предаде АФП.

Един мъж на тротоара прави неприличен жест към тях, докато минава, но е необходимо много повече, за да се отдръпнат протестиращите.

Тяхната цел е ясна: да предизвикат възможно най-много смущения, за да популяризират каузата си и да окажат натиск върху правителството, дори ако това означава публичен гняв и задържане от полицията.

“Just Stop Oil” неведнъж е попадала в заглавията на вестниците със своите шумни протести, като прекъсване на футболни мачове от Висшата лига и спортни събития, за да популяризира своята кауза.

Те са хвърляли доматена супа върху известни картини и са се залепвали за рамки в галериите.

От април насам са проведени около 150 бавни марша, в които са участвали около 600 души.

"Бавните маршове са по-достъпни за нови участници", казва Сара Уеб, която участва в движението от самото начало.

"Just Stop Oil" иска правителството да прекрати всички нови проучвания за нефт и газ и обещава да не спира с протестите си, докато това не стане.

Липиет, който е на 70 години, звучи така, сякаш изнася църковна проповед, докато призовава тълпата.

"Искате ли това да продължи? На страната на лудостта ли сте? Защото това е лудост", казва той.

Заедно със съпругата си Липиет започва да прави бавни маршове в началото на този месец и участва в до три бавни марша всеки ден.

"Не ни харесва да спираме движението. Но сме тук, защото не можем да направим нищо друго", добавя той.

"Аз съм тук, защото правителството издава нови лицензи за добив на нефт и газ в Северно море", добавя 53-годишният Джейсън Скот-Уорън, старши преподавател в университета в Кеймбридж.


"Това е несъвместимо със спазването на Парижкото споразумение. Това е смъртна присъда", допълва той, визирайки споразумението на ООН от 2015 г. за намаляване на глобалното затопляне.

Сред останалите участници в шествието, недалеч от Бъкингамския дворец, са пенсиониран болногледач, инженер с карирана риза, изследовател на психичното здраве и барман.

"Just Stop Oil" ги описва като "обикновени хора" на възраст от 22 до 75 години.

През последните седмици полицията реагира на шествията по-бързо и по-решително, като арестите се увеличават.

От май насам правомощията на полицията за ограничаване на демонстрациите бяха засилени, а законодателите гласуваха този месец за намаляване на прага на протестите, за които се смята, че причиняват "сериозни смущения".

Скот-Уорън е бил арестуван шест пъти и е един от няколкото активисти, които са били задържани повече от веднъж.

Преди да започнат да участват, новите членове на "Just Stop Oil" трябва да преминат четиричасово обучение за ненасилие, да се научат как да се справят с разгневени шофьори и да се подготвят за арест.

"Ако не сте готови да се съгласите с ненасилието, JSO може би не е добро място за вас", се казва на участниците.

Сара Уеб, 51 г., която е прекарала седем дни в затвора за протести, преди да се включи в бавните маршове, казва, че всеки път е била псувана.

"Това не е приятно", добавя специалистката по образование, която е била арестувана 15 пъти.

"Но ние блокирахме петролните складове, протестирахме пред правителствени сгради, подписвахме петиции... Ако имате още блестящи идеи, моля, заповядайте".

Десните медии в Обединеното кралство, които заклеймиха протестиращите като "еко фанатици", редовно ги характеризират като екстремисти.

Въпреки това протестите редовно попадат на първите страници на издания като "Дейли мейл".

"Поне ни вкарват в новините", казва Уеб. /БГНЕС