Протести пред МВР – с искане за оставка на Калин Стоянов и в негова защита

Два протеста се провеждат тази вечер пред Министерството ни вътрешните работи (МВР) – единият с искане за оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, а другият в негова защита, предаде репортер на БГНЕС.

Калин Стоянов слезе при гражданите, събрали се пред МВР, в негова подкрепа. "Дошъл съм да поздравя и да благодаря на колегите за силната подкрепа, която имат към мен. Искам да знаят, че докато аз съм министър, няма да позволя, който и да било да ми нарежда кой, къде и на какъв пост да бъде поставен определен човек", заяви вътрешният министър.

Калин Стоянов отказа да отговаря на журналистически въпроси, свързани с обвиненията, отправени от протестиращите, които искат оставката му.

Протестът на БОЕЦ и симпатизантите на гражданското движение е с искане за "отстраняване от поста на Калин Стоянов за честни избори".

В събота от БОЕЦ са информирали бъдещия служебен премиер Димитър Главчев, че разполагат с данни за лично участие на Калин Стоянов в прикриване на схеми и лица за купуване на гласове и поискаха среща с него. Според протестиращите Главчев се крие и до момента няма реакция от негова страна, което за тях е "доказателство, че Главчев е приел поръчката на мафията от ГЕРБ и ДПС да организира едни купени и манипулирани избори в тяхна полза, като за целта Калин Стоянов трябва да остане начело на МВР, за да осигури купеният вот и репресиите над опонентите и гражданите посочени за врагове от Борисов и Пеевски".

От БОЕЦ са категорични, че ако днес няма реакция от страна на Главчев за смяната на Калин Стоянов с "приемлива фигура, която да осигури честен вот", утре в 18.30 ч. ще организират протест пред Министерския съвет с искането за две оставки – тази на Главчев и тази на Стоянов.

"Главчев ще бъде първият премиер в историята на България, чиято оставка е поискана в първият му работен ден и първият служебен премиер свален с протести", заяви пред протестиращите Георги Георгиев от БОЕЦ.

Троян Златков е полицай от СДВР. Той е пред МВР в подкрепа на Калин Стоянов и подчерта пред БГНЕС, че министърът е добър човек. "Когато е имало нужда, ние съвсем спокойно като редови полицаи може да отидем при него и да си споделим проблемите. Вслушва се в нас", каза той и добави, че министърът има човешко отношение, както и че не помни друг министър, който да се е държал така с тях.

Атанас пък заяви пред БГНЕС, че иска оставката на Калин Стоянов, защото "той определено е под командата на Пеевски и на мафията". "Държа да има честни избори, затова съм тук", заяви протестиращият.

Според него Стоянов няма място като вътрешен министър. "Трябва да е някой човек, който е независим", категоричен е Атанас. /БГНЕС