Протести и сблъсъци с полицията в Италия заради зелените сертификати

До сблъсъци между служители на реда и протестиращи се стигна в събота вечерта в Триест и Милано, в Северна Италия, където противниците на т.н. зелен пропуск (електронни сертификати за COVID) организираха големи протести.

Според информация от италиански медии, няколкостотин протестиращи са се опитали да нахлуят на централния площад на Триест, след като градските власти са отказали достъп на демонстрантите до това място. Органите на реда са използвали палки и са изтласкали размирниците от площада. Според свидетелствата на журналисти, столове и маси от местни барове, както и стъклени бутилки са летели към полицията и карабинерите. Сблъсъците вече са преустановени, но протестиращите не напускат центъра на града, а някои от тях дори са организирали там седящ протест. Служителите на реда са задържали няколко души.

Демонстрацията в Триест, започнала следобед, е продължи мирно до вечерните събития. Участниците скандирали "Свобода! Свобода!" и "Без зелен пропуск!" Според данни от полицията в Триест в акцията са участвали около 8 хиляди души.

Безредици са избухнали и по време на подобна демонстрация срещу зелените сертификати в Милано. Според миланския вестник "Corriere della Sera", около седем часа вечерта, колона от около 4 000 демонстранти, неочаквано променила маршрута, одобрен от властите, но органите на реда са се намесили. Малки групи протестиращи се опитали да пробият веригата от служители на реда, но са били спрени. Някои от протестиращите са хвърлили димни бомби.

Многобройна демонстрация на противници на зеления сертификат се е състояла и в Торино, където група анархисти са се опитали да провокират безредици, но веднага са били блокирани от полицията. / БГНЕС